Riksadvokaten sterkt kritisk til opphopning av saker i Øst politidistrikt

Foto:

Av

Svært mange saker blir liggende, og stillinger forblir ubesatt i Øst politidistrikt. I et brev til politimesteren spør Riksadvokaten om tiltak er iverksatt.

DEL

– Når det kommer så alvorlige faresignaler om kvalitet og effektivitet, kan vi ikke sitte helt stille i båten, sier Harald Strand hos Riksadvokaten til NRK.

Ifølge et tilsyn utført av Oslo statsadvokatembeter i vår, var ingen av de 150 voldtektssakene i politidistriktet behandlet innen fristen på 130 dager. Tall NRK har fått viser dessuten at antall saker som har ligget på vent i mer enn ett år, nesten er tredoblet siden mai i fjor.

I brevet til politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt fastslår Riksadvokaten at situasjonen på flere områder beskrives som svært negativ.

Riksadvokaten ber i brevet til politimesteren også om svar på hvorfor antallet straffesaker i Fredrikstad tingrett og Heggen og Frøland tingrett har falt med 37 og 41 prosent fra første halvår i 2016 til samme periode i år. Strand sier de aner en mulig sammenheng mellom utfordringene politidistriktet har og forholdet til domstolene.

– Den beskrevne situasjon kan ganske enkelt ikke vedvare, skriver Riksadvokaten i brevet.

Politimester Jon Steven Hasseldal ønsker ikke å kommentere brevet, men sier politidistriktet skal besvare spørsmålene innen fristen 1. oktober.

(©NTB)

Artikkeltags