Gå til sidens hovedinnhold

Dieselforbud i Oslo fra tirsdag

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra tirsdag blir det forbudt å kjøredieselbil på kommunale veier i Oslo på grunn av akutt helseskadelig luftforurensning. Slik det ser ut nå, vil forbudet vare til torsdag.

Mandag og tirsdag er det ventet kaldt vær og lite vind. Det er sannsynlig med høy eksosforurensning over store områder av byen disse dagene.

Derfor innfører Oslo kommune for første gang forbud mot å kjøre med dieselbil på kommunale veier fra klokka 6 til klokka 22 fra tirsdag.

Brudd på dieselforbudet straffes med et gebyr på 1.500 kroner, og både politiet og Statens vegvesen har myndighet til håndheving.

Deler av Ring 1

Kjøreforbundet gjelder fram til Bymiljøetaten vurderer at det akutte behovet ikke lenger er til stede. Staten har fattet tilsvarende vedtak for deler av Ring 1.

– Akutt høy luftforurensning innebærer at det kan være helsefarlig for barn, eldre og astmatikere å bevege seg utendørs. Dieselforbud er et inngripende tiltak, men er nødvendig for å ta vare på helsa til byens innbyggere, sier Gerd Robsahm Kjørven, konstituert direktør i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Ustabil værtype

Ifølge prognosene søndag, vil det fra onsdag ettermiddag eller kveld bli mer omrøring i luftmassene, ifølge Oslo kommune. Fra torsdag ventes en mer ustabil værtype med god omrøring i luftmassene, og det vil mest sannsynlig ikke lenger være fare for høy NO2-forurensning.

– Vi følger værsituasjonen nøye. Når vedtaket oppheves, vil det bli varslet via kommunens nettsider, sosiale medier og i pressemelding, opplyser kommunen.

NTB har spurt om en kommentar fra Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Oslo byråd for miljø og samferdsel, men hun var søndag kveld ikke tilgjengelig.

En del unntak

Forbudet gjelder for dieseldrevne kjøretøy, men det gjøres en del unntak. Unntakene omfatter blant annet utrykningskjøretøy, ladbare hybrid-dieselbiler, kjøretøy som brukes i offentlig tjeneste, pasienttransport, kollektivtrafikk og kjøretøy som brukes i næringsvirksomhet og som kan dokumentere kjørebehov.

De statlige veiene Ring 3, E6, E18, riksvei 4 Trondheimsveien, riksvei 163 Østre Aker vei, riksvei 190 Strømsveien og deler av Ring 1 omfattes ikke av forbudet. På Ring 1 vil det skiltes der forbudet gjelder.

Transport til og fra Oslo S, Vippetangen og Hjortneskaia vil fortsatt være mulig, opplyser Oslo kommune.

Ifølge Luftkvalitet.no var luftforurensningen i Oslo høy søndag ettermiddag. Det samme gjaldt Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg. (©NTB)

Kommentarer til denne saken