De som tjener mest, slipper ut mest

Bilkø i sentrum

Bilkø i sentrum Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

De med høyest inntekt i Norge slipper ut omtrent tre ganger så mye CO2 som dem med lavest inntekt, viser ny norsk forskning.

DEL

To forskere ved Universitetet i Oslo har sett på sammenhengen mellom inntekt og CO2-avtrykk, skriver Klassekampen.

– Vi har prøvd å regne på hvordan karbonavtrykket varierer for ulike inntektsgrupper, og har kommet fram til at det i Norge er tilnærmet et-til-et-forhold mellom inntekt og utslipp, sier stipendiat Elisabeth T. Isaksen. Sammen med Patrick A. Narbel har hun publisert resultatene i en artikkel i tidsskriftet Ecological Economics.

I 2014 hadde de 10 prosent rikeste husholdningene i Norge 2,9 ganger høyere inntekt enn de 10 prosent på bunnen. Resultatene til forskerne indikerer dermed at denne gruppen rike forurenser tre ganger så mye som de fattige.

– Dette er et argument for mer progressiv beskatning. I tillegg til å redusere økonomisk ulikhet vil slik skatt redusere utslippene, sier Anders Skonhoft, som er professor i samfunnsøkonomi ved NTNU.

– Det er ikke slik at alle har like mye skyld i klimagassutslippene. De rike slipper ut mye mer enn de fattige. Dette er et aspekt som sjelden eller aldri er oppe i klimadebatten, sier han. (©NTB)

Artikkeltags