Gå til sidens hovedinnhold

Øra trenger vern – ikke utbygging

Artikkelen er over 1 år gammel

– I stedet for å bygge ut de siste restene burde det heller vært gjort tiltak for å tilbakeføre området til det artsrike og  viktige rasteplassområdet for trekkfugl som det var, mener Øivind Andersen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Leser med interesse Jan Ingar Båtviks innlegg om Øra. Gode argumenter tuftet på fagkunnskap er viktig rundt problematikken vern av natur (Øra-området). Det var en lang og hard kamp for å få vernet dette området som var og er så viktig for rastende trekkfugler. Båtvik nevner en rekke plante- og fuglearter som er spesielle for området, det er jo helheten som er viktig for å kunne verne et område. Artene (fugler, planter og pattedyr) er avhengig av hverandre.

Dessverre er ikke Øra lenger hva det var. Utbygging av industriområdet og topografiske endringer har ødelagt mye av betingelsene for artsmangfoldet. Noe som Båtvik også presiserer. Jeg er en av de heldige som fikk oppleve brushanespill på Øra og tusenvis av sangsvaner.

Vern av natur gjelder ikke evig. Det må passes på og sikres mot inngripen. Det er igjen på tide å sette Øra-området på agendaen. I stedet for å bygge ut de siste restene burde det heller vært gjort tiltak for å tilbakeføre området til det artsrike og viktige rasteplassområdet for trekkfugl som det var. I blant annet England har man bygget våtmarksområder for å verne om og ta vare på artsrikdom og biomangfold.

Dette kunne godt gjøres her også ved å for eksempel ta i bruk Gansrødbukta og området mot Pernestangen. Øra var kjent som et viktig Ramsar-område. (Ramsarkonvensjonen: Konvensjonen om våtmarker av internasjonal betydning, særlig som fuglehabitat). Skal det fortsatt med rette ha en slik status, må det gjøres en innsats. Vi trenger vern, ikke utbygging!

Les også

Hvilken natur på Øra har kommunen tatt vare på?

Les også

Høyre-politiker ber Viken om å trekke protesten mot Batteriretur-tomt

Kommentarer til denne saken