Gå til sidens hovedinnhold

Oppfordring til planutvalget: Tenk nytt om kjøpesenter på Værste

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi tror at et nytt kjøpesenter på Værste enten vil svinne hen i løpet av få år eller utkonkurrere Torvbyen og gågata, skriver Hannah Berg, Rødt Fredrikstad.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


12. juni kunne vi lese i Fredriksstad Blad at rådmann Nina Tangnæs Grønvold sier nei til kjøpesenter på Værste og ønsker at planutvalget tar stilling til dette på møtet førstkommende onsdag. Rødt Fredrikstad kunne ikke vært mer enig med rådmann i denne saken.

Vi tror at et nytt kjøpesenter enten vil svinne hen i løpet av få år eller utkonkurrere Torvbyen og gågata. Vi skal ikke lenger enn til vår nabo Halden der de prøvde å holde liv i både Tista Senter og Storsenteret samtidig, men endte opp med at Storsenteret måtte legge ned. Tross god geografisk plassering blant eldresenter, skolebygg og boligblokker.

Selv når vi ser med optimistiske øyne på tilflyttingen til byen vår, og håper på at stadig flere studenter skal slå seg ned her, så vil det ta mange år for å oppnå et folketall i bysentrum som kan rettferdiggjøre to store kjøpesentre. Og med den økende familiefattigdommen er det urealistisk å tro at befolkninga i Fredrikstad verken har behov for, eller økonomisk romslighet til, enda et sted å legge igjen pengene sine.

Vi må utfordre oss selv på hva et sentrum bør inneholde og vi må ta gode bymiljø- og klimavennlige valg.

De siste månedene har ungdommen streiket for klimaet. Et stort, nytt kjøpesenter er et hån mot den kampen de kjemper. Rapport etter rapport konstaterer hvor mye utslipp som forbindes med våre handlevaner. Dessverre er verden blodig urettferdig og det er ikke først og fremst vi i Norge som må ta støyten for vår ”bruk og kast”-kultur.

Hundrevis av kjemikalier brukes for å lage klærne, tekstilene og skoene våre. Dyrking og behandling av materialer, farging, garving og impregnering kan innebære bruk av miljøgiftige tungmetaller, plastmykneren ftalat (DEHP), klorparafiner og fluorkarboner (PFAS). De elektriske dingsene våre bidrar til utslipp av miljøskadelige stoffer fra gruvedrift, produksjon og når de kastes.

Skal vi få ned utslippene av miljøgifter, så trenger vi å endre vanene våre. Vi må i mye større grad gjenvinne og gjenbruke. Mange har allerede begynt å legge om vanene sine og vi kan så se at sirkulær økonomi, på enkelte områder, gjør sitt inntog. Kan vi skape en bydel hvor det legges til rette for et alternativt handlemønster?

Les også

Værste reagerer på rådmannens nei til kjøpesenter nå: – Dramatisk og særs spesielt

Fredrikstad trenger arbeidsplasser og det er viktig at dette området på Værste utnyttes godt. I Rødt Fredrikstad ønsker vi oss flere alternativer til hvordan Åsgårdjordet skal være et innovativt og miljøvennlig område. Vi ønsker oss næringsbygg som kan brukes av bedrifter i oppstartsfase, så vel som mer etablert industri. Vi ønsker oss at dette området skal være en forlengelse av sentrum og fylle de manglene Fredrikstad i dag har.

Vi har absolutt behov for flere butikker, men vi har også behov for opplevelser. Hva med et klatreanlegg, bowlinghall, innendørs minigolf eller laserworld? Eller lokaler som kan brukes av kulturskolen? Fredrikstad trenger også flere grøntområder og kanskje tiden er moden for et urbant hagekooperativ? Vi må utfordre oss selv på hva et sentrum bør inneholde og vi må ta gode bymiljø- og klimavennlige valg.

Rødt Fredrikstad mener det er viktig å gi utbyggerne tilbakemelding nå slik at de kan komme opp med et bedre forslag for utviklingen av dette området. Ingen er tjent med prosesser som drøyer i det uendelige.

Les også

Arkitekter om rådmannens Værstetorvet-forslag: – Dette er ikke normal prosedyre

Kommentarer til denne saken