Trekker seg to dager før operaforestilling: – Orkesteret hadde ikke fortjent dette.

Hydrogenfabrikken: Den store, gamle industrihallen på Øra skal nå brukes til annen virksomhet, men også kunst.

Hydrogenfabrikken: Den store, gamle industrihallen på Øra skal nå brukes til annen virksomhet, men også kunst.

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag skulle musikere fra Oslo Operafestival sammen med Østfold Symfoniorkester fremføre Verdis «Rigoletto» på Hydrogenfabrikken. Nå trekker proffene fra Oslo seg og orkesteret fortviler.

DEL

«Ikke musikalsk forsvarlig med én enkelt samlet orkesterprøve for å fremføre en to timer lang operaforestilling» skriver styret i Oslo Operafestival i en pressemelding sendt ut onsdag ettermiddag.

Oslo Operafestival skulle etter planen sette opp Verdis berømte opera, Rigoletto, i Moss, Fredrikstad og Oslo nå i oktober. Alt i samarbeid med Østfold Symfoniorkester.

Misnøye med oppmøtet

Det var misnøye med oppmøtet av orkestermedlemmer til øvingene som ligger bak.

– Nå som vi skriver 19. oktober og skulle hatt generalprøve i morgen, har et samlet orkester fortsatt ikke øvd på å spille hele operaen. Allerede for fire uker siden ga vi beskjed om at vi var bekymret for mannefallet. På mandag ga jeg beskjed om at vi må ha en ekstra prøve, men fikk nei til det fra orkesteret. Vi tilbød oss også å betale for å skaffe fire ekstra musikere slik at orkesteret ble styrket. Jeg hadde rett og slett ikke is nok i magen til å satse på at dette ville gå bra.  Man må ha mer enn én prøve samtidig, sier festivalsjef Gjøril Songvoll.

Beslutningen fra Oslo Operafestival slo ned som en bombe i orkesteret.

– Både vi i ledelsen og dirigenten av orkesteret har følt at vi har hatt bra kontroll. Vi har jobbet veldig mye, og det er det som gjør at vi blir så lei oss over at det blir avbrutt. Orkesteret hadde ikke fortjent dette, sier en nedbrutt Ole Hermann Huth, administrativ leder i symfoniorkesteret, som fikk melding om avlysningen klokken 23 tirsdag kveld.

– I et amatørorkesters natur

Østfold symfoniorkester skulle satt opp «Rigoletto» sammen med Oslo Operafestival flere steder denne måneden. Det er nå avlyst. Bildet er tatt fra en konsert våren 2014.

Østfold symfoniorkester skulle satt opp «Rigoletto» sammen med Oslo Operafestival flere steder denne måneden. Det er nå avlyst. Bildet er tatt fra en konsert våren 2014. Foto:

Han skjønner ikke helt begrunnelsen til Oslo Operafestival, selv om han innrømmer at det har vært frafall i orkesteret under prøvene med operafestivalen.

– Det som ligger i et amatørorkesters natur er at vi har en utfordring med å få samlet folk på alle prøver. Det har vi vært tydelige på fra første møte, sier Huth.

Han anslår et gjenomsnittlig frafall på fire-fem personer på prøvene. Han mener imidlertid orkesteret ville klart seg.

– Vi mener vi kunne gjort dette med et bra resultat, sier Huth, som dog forteller at han fikk negative tilbakemeldinger over resultatet etter et seminar i helgen, som også ble holdt med frafall i rekkene. 

Songvoll i Oslo Operafestival mener imidlertid det ikke var noen  annen løsning enn å trekke seg fra samarbeidet med Østfold Symfoniorkester nå, og begrunner det med hensynet til både sangerne og publikum

– Jeg mener at i dette tilfellet har ikke potensialet til orkesteret vært løftet frem så mye jeg tror de kan. Dette var siste utvei for oss.  Jeg synes dette er veldig leit og har stor forståelse for alle dem som nå er skuffet, ikke minste de som faktisk har møtt opp på prøvene. Det er noe kanskje andre bør tenke over neste gang før de bestemmer seg for ikke å møte opp, sier hun. 

Få forhåndsbestilte billetter

Huth i Østfold symfoniorkester har foreløpig ikke oversikt over hvor mye orkesteret kan tape økonomisk.

– Hvor mange billetter er solgt?

– Det er få forhåndsbestilte billetter i Østfold. Mye av vårt billettsalg er basert på salg i døra. Hvis det er billetter som er betalt, så må vi selvsagt får gjort opp det. Men det viktigste i dag har egentlig vært å få stoppet avtaler, få gitt beskjed til orkesteret og innleide musikere, sier Huth, som ikke hadde oversikt over forhåndssalget onsdag. 

Østfold Symfoniorkester ble etablert i 2002 for å skape et samlende kvalitetsorkester i Østfold.

– Hvis man skal se litt positivt på det, har orkesteret iallfall hatt en veldig fruktbar og flott tid, og utviklet seg veldig, sier Huth.

Les mer om «Rigoletto» i Hydrogenfabrikken

Artikkeltags