Hele Onsøyheimen skal rives neste år

Hele Onsøyheimen skal erstattes: Flertallspartiene vil ha en raskest mulig bygging. Rivingen skal gjøres neste år. Byggingen starter trolig i 2019. (Arkivfoto: Erik Hagen)

Hele Onsøyheimen skal erstattes: Flertallspartiene vil ha en raskest mulig bygging. Rivingen skal gjøres neste år. Byggingen starter trolig i 2019. (Arkivfoto: Erik Hagen)

Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye Onsøyheimen skal stå ferdig senest ved årsskiftet 2020/2021. Flertallspartiene i bystyret vil øke tempoet.

DEL

De 96 sykehjemsplassene ved nye Onsøyheimen kan dermed tas i bruk om fire år. Rivingen av dagens bygninger starter allerede neste år, og hele Onsøyheimen skal erstattes av nybygg.

Også den nyeste delen, som sto ferdig for 17 år siden, skal rives. Det kostet 25 millioner kroner å bygge og ble innviet i mai 1999. Deler av Onsøyheimen ble pusset opp i 2008, da de borgerlige partiene hadde flertall i bystyret. 

– Nybygget skal senest stå ferdig på nyåret 2021. Vi ber rådmannen arbeide for å få en så tidlig ferdigstillelse som mulig, påpekte ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap), da de fem flertallspartiene i bystyret la frem sitt budsjettforslag onsdag morgen.

– For dyrt i drift

Til FBs spørsmål om også den nyeste delen av sykehjemmet skal erstattes, svarte Pensjonistpartiets Erik Simens Larsen:

– Det er gjort en vurdering av bygningsmassen. Konklusjonen var at det blir for dyrt å holde den nyeste delen av Onsøyheimen i drift. Det er mest lønnsomt for driften av det nye sykehjemmet å bygge alt nytt.

Rivingen skal legges ut på anbud om ikke lenge, slik at jobben kan være gjort i løpet av 2017.

Rehabiliterer Smedbakken

De 48 nye sykehjemsplassene i andre etappe ved Østsiden skal stå ferdige i 2019. Smedbakken sykehjem med 28 plasser skal rehabiliteres i årene 2019–2020. Dermed vil Fredrikstad få en betydelig økning i antall sykehjemsplasser fra 2020.

– Jeg hadde gjerne sett at vi kom enda raskere i gang med Onsøyheimen, men det var ikke mulig å øke tempoet ytterligere, sa Erik Simens Larsen (Pp).

Vil ha nytt omsorgssenter

Tidligere i år gikk Høyre og Frp inn for å bygge et Holmen 2 på Trosvikstranda, rett ved Værstebrua. (Denne tomten var tidligere satt av til sykehjem). Flertallspartiene ønsker også å komme i gang med et nytt omsorgssenter av lignende type som Holmen. Men plasseringen blir neppe ved elvekanten ved Værstebrua.

– Det er mest aktuelt å bygge omsorgssenteret nær ett av sykehjemmene. Vi ser at innbyggerne ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Vi trenger flere omsorgsboliger, sa ordfører Jon-Ivar Nygård.

Partiene vil nå be rådmannen om å utrede utbygging av et større omsorgsboligsenter, nær dagens sykehjem. Tidspunkt for bygging vil avgjøres senere.

Flertallspartiene vil også starte prosjektet med hverdagsrehabilitering fra 2017, og ikke i 2018 som rådmannen foreslo. Fredrikstad får et eget hverdagsrehabiliteringsteam.

Artikkeltags