13. august er det duket for Pride-parade i Fredrikstad.

Det har etter min mening alltid vært viktig å markere Pride. Hvert eneste år. Fordi skeive lever i en annen virkelighet enn oss andre. De har blitt utsatt for diskriminering både fra religiøse miljøer, politiske partier og helsevesen - i tillegg til trakassering og vold fra deler av befolkningen forøvrig over lang tid.

Samtidig har vi kommet langt som samfunn. Politiske vedtak og nye lovverk har blitt kjempet frem av pionerer som for eksempel Kim Friele, som har gjort livene til skeive friere og samfunnet mer rettferdig.

Det er også noe vi bruker Pride til å markere og feire. Samfunnet er i konstant utvikling og flere mennesker får stadig muligheter vi andre har tatt for gitt hele veien. Men det skulle jo bare mangle.

I år er det ekstra viktig at vi markerer Pride. Jeg håper så mange som mulig i Fredrikstad vil møte opp og vise sin solidaritet.

Men på London Pub i Oslo følte de seg trygge og frie til å være den de er. Den de alltid har vært.

Vi vet at det mange steder i verden er, og alltid har vært, livsfarlig å være skeiv. I sommer lærte vi at det gjelder også her hjemme.

25. juni ble uskyldige mennesker som befant seg på et utested i Oslo sentrum skutt etter fordi de feiret kjærligheten. Dagen etter skulle det egentlig være Pride-parade i Oslo.

Nok en gang har et terrorangrep blitt utført i Norge, med nok en utsatt gruppe mennesker som befant seg på sitt tryggeste sted som mål. Skeive føler seg ikke absolutt trygge hvor som helst. De kan føle på usikkerhet og frykt for å holde kjæresten sin i hånda på gata. De kan vegre seg for å fortelle vennene sine at de egentlig aldri har følt seg som en jente eller gutt. Og de risikerer å bli utestengt fra familien sin hvis de samler motet til å komme ut av skapet.

Men på London Pub i Oslo følte de seg trygge og frie til å være den de er. Den de alltid har vært.

Overraskende mange mener vi ikke trenger Pride. Påstandene kommer påfallende nok fra mennesker som mest sannsynlig aldri har blitt slått ned på gata for sin legning eller blitt hengt ut på sosiale medier av samme grunn.

Før skytingen i Oslo kunne vi lese innlegg på innlegg, enten på Facebook eller i aviser, der heterofile mennesker påsto at vi trengte «straight pride» og at Pride bidrar til hjernevasking av unge.

Jeg skulle virkelig ønske vi hadde kommet så langt at vi som samfunn verdsatte alle mennesker uavhengig av hvilket kjønn de indentifiserer seg som eller hvem de elsker. At alle virkelig var like mye verdt i alles øyne.

Men vi er ikke der.

To uskyldige mennesker ble drept 25. juni. Mange flere ble skadet fysisk og psykisk. Det gjør vondt på alle måter å ta det innover seg.

Vi trenger at så mange som mulig viser solidaritet med det skeive miljøet og står opp mot diskriminering og trakassering av uskyldige mennesker.

Om Pride var viktig før, er det livsviktig nå. Bli med i Pride-paraden i Fredrikstad!