Gå til sidens hovedinnhold

Olje, fossefall, fisk, skog er viktig. Men å få oss alle i jobb er mye viktigere

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jobb nummer én for en ny Arbeiderparti-regjering være å få opp sysselsettingen, få flere i jobb, skriver Svein Roald Hansen, og forklarer hvorfor det er så viktig.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det viktigste budskapet fra sentralbanksjef Øystein Olsens årstale nylig var at vi må flere i jobb. «Vårt fremtidige velferdsnivå avhenger av hvor mange som er i jobb og hvor produktive der er», sa Olsen.

Grunnen er at verdien av det du og jeg og alle andre kan bidra med – vår humankapital – er tre ganger så mye som verdien av naturressursene, produksjonskapital og finanskapital til sammen. Med andre ord, olje, fossefall, fisk, skog er viktig. Men å få oss alle i jobb er mye viktigere.

Ved begynnelsen av dette århundret, i 2001, var vel 85 prosent av alle mellom 25 og 54 år i jobb. Norge var i verdenstoppen på sysselsetting. I dag er det sunket til 83 prosent og fem land har gått forbi oss. To prosent er mange mennesker som ikke er i jobb, men på trygd. Hos våre naboland øker andelen i jobb, hos oss synker den.

Derfor vil jobb nummer én for en ny Arbeiderparti-regjering være å få opp sysselsettingen, få flere i jobb. For mange skyves ut av arbeidslivet for tidlig. Vi må gjøre mer for at folk kan bli i arbeidslivet, også om de ikke kan yte fullt. Noe er bedre enn ingenting.

Det handler om å få ned frafallet i videregående skole, for dem som dropper ut får en tyngre vei inn i arbeidslivet senere. Det handler om å hjelpe folk tilbake, om de har mistet jobben. Det handler om å fylle på med ny kompetanse for å fylle nye typer jobber.

Men det handler også om å utvikle ny industri som er fremtidsrettet og som kan gi både arbeid til den enkelte og nødvendige inntekter til fellesskapet. Industri og bransjer som kan erstatte jobber i dagens oljenæring, når aktiviteten i den synker. Mye kan utvikles på bakgrunn av kompetansen fra oljenæringen og leverandørindustrien. Havvindmøller, gruvedrift på havbunnen, utvikling av hydrogen fra gass.

Vi må rett og slett gå i gang med en ny industrireising i landet vårt. Grunnlaget er der. Det er politisk vilje som mangler i dag. Den viljen skal vi stå for, når vi får regjeringsskifte etter valget i 2021.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.