Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha felles stortings- og lokalvalg

Artikkelen er over 5 år gammel

Fylkesordfører Ole Haabeth ønsker å slå sammen kommune-, fylkes- og stortingsvalget for å øke deltagelsen i lokalvalgene.

Bare 49,3 prosent av de stemmeberettigede møtte opp til fylkestingsvalget i år. Oppmøtet var langt dårligere enn ved stortingsvalget for to år siden, som lå på 75,7 prosent i Østfold.

Tre valg i Sverige

Ole Haabeth vil gjøre som svenskene å slå sammen stortingsvalget og valgene til kommunestyrer og fylkesting og ha valg hvert fjerde år. Det kan gi langt større oppslutning om de to lokalvalgene. Han viser til resultatene i Sverige, som har valg til Riksdagen, landstinget og kommunene samtidig.

– Når velgerne skal stemme ved stortingsvalget vil de fleste delta i lokalvalget. Erfaringene fra Sverige er positive, sier han.

Preget av rikspolitikere

– Du er ikke redd for at lokal- og fylkespolitikk kommer helt i skyggen av stortingsvalget?

– Etter det jeg har fått vite fra svenske politikere er det stor oppmerksomhet om lokalvalget. Her hjemme ser vi at rikspolitikerne preger kommune- og fylkestingsvalget i dag. Det er viktig å øke valgdeltagelsen, og da kan et felles valg være en måte å gjøre det på, mener han.

14.000 færre

I Østfold var det langt færre som stemte ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget. Deltagelsen var 49,3 prosent i fylkesvalget og 55,5 prosent i kommunevalget i Østfold. Det var 14.000 flere som stemte ved kommunevalget i år.

– Hva tror du er årsaken til at mange dropper fylkesvalget?

– En forklaring er den lave interessen fra mediene. Fylkespolitikken får minimal oppmerksomhet, sier Haabeth.

– Gjør en viktig jobb

– Skyldes ikke det at fylkeskommunen har få oppgaver som velgerne er opptatt av?

– Fylkeskommunen har ansvar for videregående skoler og veier. Og i en rekke større saker som angår innbyggerne har fylkeskommunen en sentral rolle, jeg kan nevne dobbeltspor, bygging av motorveier, sivil flyplass på Rygge og militær aktivitet samme sted, sier han.

112.422 velgere stemte ved fylkestingsvalget i Østfold, en oppslutning på 49,3 prosent. 126.528 stemte ved kommunevalget i år.

Kommentarer til denne saken