– Jeg har jobbet for VG i ett og et halvt år, og Joker i fem år på rad nå – og har satt inn det meste jeg har spart, sier han.

– Man må tørre å ta noen risikoer, og prøve seg litt ut. Det trenger absolutt ikke å være så komplisert, og krever ikke så mye mer enn tålmodighet og kanskje litt mot, sier Olai Vorsaa Winther Ødegård.

Interessen har alltid vært der

Han er en av mange unge som har startet med aksjer og fond.

– Da jeg var liten, dro jeg til bestefar for å telle penger. Interessen for økonomi vokste og jeg ville lære mer om det. Hva man egentlig gjør med penger og hvordan man får de til å vokse, sier han og forteller at han fikk sine første aksjer av bestefaren sin.

– Da jeg ble 17 år, startet jeg ordentlig med sparing i aksjer og fond. Fordi jeg var under 18 år på den tiden, måtte mamma godkjenne alt jeg skulle gjøre. Det er først etter man har fylt 18 år at man kan gjøre det helt selv, sier han.

Basert på tall fra AksjeNorge, har antall unge aksjonærer økt med nesten 200 prosent i alderen 18 til 29 år de siste sju årene.

– Jeg har flere venner som spør meg om hvordan man skal sette i gang med aksjoner og fond, spesielt under koronapandemien. Da hadde man kanskje litt tid til overs til å sette seg inn i hvordan det fungerer.

Investerte i fond

Olai startet med å sette pengene i fond.

– Det følte jeg var tryggest og lettest, sier han og forklarer deretter de ulike fondstypene: aksje-, rente- og kombinasjonsfond.

– Hva tenker du man bør velge?

– Hva som passer for deg kommer blant annet på hvor mye risiko du vil ta, eller hvor lenge du vil spare. Så er det sånn at jo lenger man sparer, jo større er sjansen for å få god avkastning, sier 18-åringen som er elev ved Frederik II.

Overgangen til aksjer

Sparing i aksjer er forbundet med risiko siden du kan tape hele eller deler av pengene du har ofret.

– Jeg er glad i risiko, så jeg valgte mer risikofond og aksjer.

– Tålmodighet er viktig med aksjer. Hvis du begynner å stresse og selger deg ut med en gang det faller litt, så har du garantert tapt penger, forklarer Ødegård.

Han fortsetter:

– Det er viktig å holde tunga rett i munn.

Kunne tjent 100.000 kr på Tesla-aksjer

– Når jeg først begynte med aksjer etter overgangen fra fond, ville jeg investere 5.000 kroner i Tesla. Mamma sa at vi kunne ta det en gang senere, men så glemte vi det helt, sier han.

Og fortsetter:

– I dag ville det vært nesten 100.000 kroner om jeg hadde investert de pengene og latt dem stå. Det er litt surt å tenke på nå.

Plasserer pengene flere steder

Ødegård har valgt å plassere pengene flere steder.

– Hvis jeg plasserer alt i en aksje og det går galt, kan jeg tape mye penger. Derfor mener jeg det lønner seg å sette inn penger i flere aksjer slik at hvis man taper på den ene, så er det ikke noe stort problem. For da har man de andre.

– Har du lyst til å jobbe med økonomi, aksjer eller lignende?

– Det vet jeg ikke. Akkurat nå er det bare en hobby.