FB mener: Overskudd med bismak

Tyngre: Både nøkkelknippene og arbeidsdagen har blitt tyngre i Helse og velferd.arkivfoto

Tyngre: Både nøkkelknippene og arbeidsdagen har blitt tyngre i Helse og velferd.arkivfoto

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det er all grunn til å gratulere både administrasjonen og den rødgrønne politiske ledelsen i Fredrikstad med det største overskuddet på kommunens drift i denne valgperioden. 82,5 millioner kroner i pluss er et anselig beløp, selv om det utgjør kun cirka to prosent av omsetningen. Sånn sett er overskuddet ikke mer enn man må ha for å kunne kalle driften økonomisk forsvarlig.

Det er kun halvannet år siden at det så betydelig mørkere ut for kommunens økonomi. Da hadde galopperende overforbruk i Helse og velferdsseksjonen ført til en situasjon som i verste fall ville gi hele kommunedriften røde tall i regnskapet for 2014. Takket være en - etter noens mening - helsefarlig hestekur, ble pengebruken kraftig bremset, slik at det ble overskudd også det året.

Overskudd ble det imidlertid dårlig med i hverdagen for de ansatte i Helse og velferd. Det er i den seksjonen at det nå løpes fortere fra seng til seng og fra hus til hus. Det er på sykehjemmene det småsnakkes mindre med pasientene. Det er hos de ansatte i hjemmesykepleien at nøkkeknippene i beltene blir stadig tyngre, fordi de må innom flere boliger på hver runde.

Vi er for all del positive til at kommunen har gått gjennom arbeidsform og rutiner for å fjerne tidstyver og ineffektivitet i Helse og velferd. Men må samtidig advare om at det er en potensiell sammenheng mellom «rekordoverskudd» og «rekordstort sykefravær». I Helse og velferd ble det satt ny bunnrekord i fjor sommer med 14 prosent sykefravær. Nå er fraværet noe lavere, men fortsatt er 13 av 100 ansatte borte fra jobben - hver eneste dag.

Se den sterke videoen: Bli med på innsiden av hjemmesykepleien
 

Artikkeltags