Vår største ressurs er våre ansatte, forteller daglig leder Lasse Johansen i Solid Entreprenør.

På hovedkontoret på Rolvsøy jobber cirka 40 ansatte med administrasjon. I lokalene blir det også prefabrikkert yttervegger. Rundt om på 13 byggeplasser i Østfold, Oslo og Akershus har bedriften 207 polske håndverkere som bygger leiligheter og næringsbygg.

– Vi bygger boliger som huser 300 familier, hvert år. Akkurat nå er vårt største prosjekt Fornebuporten for Profier. Der bygger vi 290 leiligheter i et prosjekt på 540 millioner kroner. Vi har bare polske håndverkere. De bygger i god kvalitet og de gjør oss stolte. De blir ikke behandlet som annenrangs arbeidere, men er faste ansatte og har de samme rettighetene som våre norske ansatte, forklarer Johansen.

Det er også liten gjennomtrekk av ansatte i bedriften.

– De aller fleste har vært i selskapet i mer enn 7 år, også de polske ansatte. Det er bra og vi jobber mye arbeidsmiljøet, alle skal bli inkludert. Blant annet holder vi julebord i Polen, hvor de ansatte kan ha med seg ledsagere, sier Johansen.

LES OGSÅ:  Sikrer fremtiden med lærlinger

Startet med én mann

Solid har røtter tilbake til 1975, da far til Lasse, John Johansen, etablerte firmaet.

– Den største omveltningen var da John ansatte én til. Det var krevende i starten, og ikke garantert at bedriften skulle gå bra, men han var alltid villig til å satse og han har alltid turt å ta sjanser, forklarer Johansen.

«Bedriften har utviklet seg fra en byggmesterbedrift til en totalentreprenør med mange fagdisipliner gjennom oppkjøp og satsinger som ofte har vært stikk i strid med hva som har vært ansett som smart i bransjen generelt», skriver juryen som har nominert Solid.

Et av de største kjøpene var da elementproduksjon fra Block Watne ble overtatt. I 1993 gikk Kalahus konkurs, og Solid overtok og fullførte mange av prosjektene, og fikk da en stor økning i produksjonen.

– John hadde urokkelig tro på kombinasjonen av spisskompetanse og samhandling for å industrialisere håndverket, særlig i kombinasjon med polske håndverkere. Selv om mange kunne være uenige med han, sto han frem og ga seg ikke på det han trodde på. Når han ville etablere elementproduksjon var det få, som syntes ideen var god. John ga seg ikke og gjennomførte etter egen overbevisning. Ettertiden har gitt han rett i at man må våge å gå egne veier, og Solid hadde ikke vært det er i dag uten, forteller Johansen.

I 2002 inngikk Solid en kontrakt med Oppegård kommune om å bygge Greverud skole.

– En kontrakt som da var over dobbelt så stor som tidligere kontrakter, like etterpå bygget vi også Råde ungdomsskole. Det var krevende prosjekter, som har dratt oss videre, forteller Johansen.

LES OGSÅ: Full fart med unge, flinke ansatte

Fire faste partnere

I dag har Solid fire faste partnere og byggherrer.

– Vi jobber for at vi skal være det naturlige førstevalget og at vi skal bli brukt igjen av byggherren. Solid har en høy egenproduksjon med blant annet tømrere, betong, mur, flisleging og blikkenslagere. Vi bruker også underleverandører som vi kjenner godt til, som Borge Rør og Installatøren, sier Johansen.

«Bedriften fremhever selv at det er prosjektene som avgjør deres utvikling, og deres strategier har medført tildeling av stadig større prosjekter», beskriver juryen.

– Vi ønsker å utvikle oss videre også. Allerede nå har vi landet prosjekter for 650 millioner kroner for 2015. Det kommer helt sikkert flere også, sier Johansen.

 • Tidligere vinnere
  Borg Marketing (1978)
  Kreditkassen
  Gunnar Nilsen
  Leif Stene Johansen
  Sparebanken Fredrikstad
  Sesam- Service Ringen a.s
  Euronight – Waterbed Vannsengen a.s
  Fredrikstadmessen
  Hotel City
  Loyds Industrier a.s
  Brynildsen Fabrikker a.s
  Knut Syversen a.s
  Mascot Electronic a.s
  Jackon a.s
  Gaarder Sport a.s
  Terje Høili a.s
  Micro 80
  ASK
  Gullsmed Truls Ambjørnsen
  Balaklavas Gjestgiveri
  Engelsviken Canning
  Torvbyen
  Kronos Titan AS
  Skolt Auto AS
  Bård Eker Industrial Design AS
  Fredriksstad Blad AS
  Sleipner Motor AS
  Beer Steen AS
  Loyds Industri AS
  Projectiondesign AS
  Boomerang AS
  Prediktor AS
  Stabburet AS
  Fredriksborg AS
  Interbok Sverre Johnsen AS
  Wik & Walsøe AS (2013)