Denne 18-åringen er Norges ukjente utenlandsproff

Kalabatama Kabamba gikk fra spill på nivå fem i Norge til å bli fotballproff i Finland. Foto: Tor Sandø, Kirkenesby.no

Kalabatama Kabamba gikk fra spill på nivå fem i Norge til å bli fotballproff i Finland. Foto: Tor Sandø, Kirkenesby.no

Du trenger ikke å spille på landslaget og i Eliteserien for å gjøre proffdrømmen til virkelighet. Det har 18-årige Kabamba Kalabatama fått oppleve.

DEL

(Nettavisen) Ikke mange har hørt om Kabamba Kalabatama. 18-åringen fra Kongo og Sandnes i Sør-Varanger herjet for Bjørnevatn i 3.-og 4.-divisjon, før han i februar signerte for A-laget til TPS Turku i den finske toppdivisjonen. Han gikk altså fra spill på nivå fem i Norge til å bli proff i den finske toppdivisjonen.

FC Haka - TPS Turku 1,95 - 3,25 - 3,05 H (spillestopp fredag kl. 17.25)

Klikk på denne lenken for å levere dette tipset

Kabamba Kalabatama er en stor, sterk og gjennombruddshissig angriper.

I følge Norges Fotballforbund sin statistikk spilte den unge spissen ti kamper for Bjørnevatn i 2019-sesongen og scoret åtte mål. Han har i følge den samme statistikken spilt totalt 43 kamper for Finnmarksklubben i 3.- og 4.-divisjon og scoret 19 ganger.

Scoringsferdighetene hans ble lagt merke til av flere norske klubber, og det var mange som ville signere Bjørnevatn-spissen til klubbenes junior-lag. En av dem var serielederen i Eliteserien, Bodø/Glimt.

Han har også vært aktuell for Sarpsborg 08.

Kabambas agent Ole Martin Ek sa til Eurosport i februar at unggutten også har vært på prøvespill med Allsvenskan-klubben Østersund, Fram Larviks A-lag og Mjøndalens juniorlag i fjor, i tillegg til et par juniorlag i Østfold.

Venter på debuten

Allerede som 15-åring var han på treninger med den nåværende engelske Championship-klubben Norwich, men uten å få kontrakt. Istedet har han nå endt opp i finsk fotball.

Fredag er det ca. 619 millioner kroner i Eurojackpot-potten. Spill før fredag klokken 19.00. Lever kupongen her!

Kabamba Kalabatama har ennå ikke debutert for A-laget til TPS. Foto TPS på Twitter

Kabamba Kalabatama har ennå ikke debutert for A-laget til TPS. Foto TPS på Twitter

Da finnmarkingen ble klar for TPS uttalte den daværende hovedtreneren Tommi Pikkarainen seg slik om nordmannen:

– Han er en ung, men virkelig fysisk type. Han har et godt grunnlag som spiller, og motivasjon og personlighet. Nå har vi ansvaret for å utvikle ham. Jeg forventer ikke at han blir fast i startelleveren allerede denne sesongen, men jeg ser mye i ham, sier Pikkarainen.

Her kan du skrape Flax på nett.

Pål Harald Hansen har vært treneren til Kabamba i Bjørnevatn, og han har holdt kontakten med unggutten.

- Han hadde litt problemer med ryggen i vinter, og har ennå ikke sluppet til på A-laget til TPS, forteller Hansen.

Sekspoengskamp for TPS

TPS, som rykket opp til den finske toppserien før denne sesongen, ligger på nest sisteplass i ligaen. De har tatt tolv poeng på de 17 første kampene. Fredag spiller de borte mot Haka som ligger tre poeng foran dem på tabellen.

TPS vil med seier i den kampen klatre forbi Haka på tabellen, men bortestatistikken gir liten grunn til å være optimistisk. Den nyopprykkede klubben har nemlig kun vunnet én av de første ni bortekampene.

Men er det et lag de skal være i stand til å slå borte, så er det Haka. Vertene har ennå ikke vunnet på hjemmebane denne sesongen. Haka står med 0-2-7 og 7-23 i målforskjell på de ni første hjemmekampene.

Problemet er bare at TPS er ute av form. De står uten seier i de seks siste kampene. Haka vant bortekampen mot TPS 3-2, og de tok en sterk borteseier mot Honka sist. Vi tror de tar sesongens første hjemmeseier fredag. Oddsen på Haka-seier er 1,95.

Klikk på denne lenken for å spille på Haka-seier

Flere norske spillere i Finland

Kabamba er ikke den eneste norske spilleren i den finske Veikkausliigaen. Oslo-gutten Saibou Keita spiller for Haka. Den norsk-gambiske midtbanespileren har spilt ni kamper og scoret ett mål denne sesongen.

Keita har spilt for en rekke forskjellige klubber både i Norge og utlandet. Han har blant annet spilt for Drammen, Strømsgodset og Egersund, i tillegg har han vært innom klubber i Polen, Italia og Romania før han havnet i Finland.

Fredag er det ca millioner kroner i Eurojackpot-potten. Spill før fredag klokken 19.00. Lever kupongen her!

Også HIFK har en nordmann på laget. Klubben, som frem til juli ble trent av tidligere Brann- og Sandefjord-trener Tor Thodesen, har eks-Lillestrøm-keeper Arnold Otieno Origi mellom stengene. Du tenker kanskje at han er kenyaner. Det var riktig. Han spilte 33 kamper for det kenyanske landslaget, men i 2017 tok Origi norsk statsborgerskap. Dermed var ikke lenger tilgjengelig for det kenyanske landslaget.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.