I anledning dronning Sonjas 80-årsdag som var den 4. juli, har norske kunstnere gått sammen og donert et grafisk verk hver. To av dem som har sendt bilde til Slottet, er Odd Skullerud og Jan Svensen. Og tirsdag er de som takk invitert til kongelig mottagelse.

– Dette er et ærefullt oppdrag, sier Skullerud og Svensen.

Les også om billedkunstner-kompisene Skullerud, Ihlebæk og Svensen: – Det går ikke an å pensjonere seg, å male er en lidenskap

Dronning Sonja KunstStall ligger i slottets gamle stallbygninger – en del av slottet som ikke var tilgjengelig for publikum tidligere. Selve lokalet var en gave til dronning Sonja fra hennes ektemann. Den gamle stallen har fungert som lager siden 2. verdenskrig. Stallen er omdannet til en arena for kunst og kultur. Den hadde offisiell åpning på dronningens bursdag, og er nå åpen for publikum.

Antrekket er bestemt

Fredrikstad-kunstnerne ser frem til den kongelige mottagelsen.

– Det er jo ikke hver dag man blir invitert til en utstilling hvor hele kongefamilien er til stede, sier Skullerud.

Antrekket er for lengst bestemt. Svensen skal ha sin svarte lindress, men dropper slipset. Også Skullerud skal ha dressjakke i lin – samt ny skjorte og trolig svarte bukser.

I Slottets kalender for tirsdagen står det: Kongen og dronningen holder mottagelse for giverne av kulturgavene på Oscarshall som kongeparet fikk i anledning sine 80-årsdager. Kronprinsen, kronprinsessen og prinsesse Märtha Louise vil også være til stede.

166 verk

Jubileumsutstillingen er satt sammen av de verkene som er kommet inn etter en åpen invitasjon til Norske grafikeres medlemmer. De som ønsket det fikk donere ett verk til «H.M. Dronning Sonjas jubileumssamling». 166 av de 330 grafikerne reagerte positivt, og alle sammen får vist sitt verk i utstillingen. Her henger kjente navn som Marianne Heske, Sverre Bjertnes og Kjell Nupen. 

Jan Svensen har donert verket «Langt der ute».

– Hvorfor akkurat dette bildet?

Jeg valgte ut et av bildene jeg er mest fornøyd med, sier Svensen som har brukt såkalt blandet teknikk – en metode han har utviklet selv.

Og Skullerud?

– Jeg er jo gammel konditor så jeg liker å levere ferske varer. Da forespørselen kom, laget jeg et nytt, ler den kjente Onsøy-kunstneren.

I bildet «Veien til Kallerød», kunstneren har selv adresse i Kallerødveien, har Skullerud brukt en metode det er lenge siden sist han utøvet. 

– Jeg har brukt dyptrykk. Det er en teknikk også dronning Sonja benytter i sine arbeider.

Bildet er foreløpig trykket opp i 12 eksemplarer, men skal ende med 20.

Dronningen takker

Og den kunstinteresserte dronningen sa i sin takketale tidligere i sommer:

– Jeg synes å registrere at det endelig er i ferd med å vokse frem en økt forståelse for kunsten og kulturens betydning på mange områder i samfunnet. Og det gleder meg stort! Jeg håper publikum vil støtte opp om denne sjenerøse gaven. Jeg for min del kan love at KunstStallen skal bli flittig brukt.

 

Utstillingen er åpen frem til 24. september. I oktober kommer en ny utstilling i KunstStallen.

– Kvaliteten er jevnt høy, og det er mange hyggelige overraskelser. Det er så mange kunstverk at man har måttet ty til en gammeldags salongopphenging der kunsten tapetserer veggene. Det er en metode som betraktes som antikvarisk, men her er det gjort med en viss sjarm. Men plassen er utilstrekkelig, skrev Dagsavisens kunstanmelder Lars Elton da utstillingen åpnet.

PS! Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848, og utvidet av kong Haakon og dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde dronning Maud med seg fra England. Midtstallen kunne romme opptil 40 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. De siste hestene forsvant fra de kongelige stallene kort tid etter krigsutbruddet i 1940.