Gå til sidens hovedinnhold

Odd Lindbergs pionerarbeid bidro til at det er mulig å kjempe for natur og dyr i Norge

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er med stor sorg NOAH mottar nyheten om at tidligere selfangstinspektør Odd F. Lindberg er død. I vinter ga NOAH ut Lindbergs barnebok "Den lille selungen" for første gang i Norge.

Odd F. Lindberg ble verdenskjent for å avsløre lidelsene og ulovlighetene i den norske selfangsten. Reglene for selfangst ble endret etter Lindbergs avsløringer, men er nå endret tilbake igjen etter press fra næringen. NOAH hyller Lindbergs innsats i en tid hvor dyrevern var et fremmedord for norske myndigheter:

Odd F. Lindberg er Norges første dyrevern-varsler. Takket være at han gjorde jobben sin som inspektør og avslørte ulovligheter og dyrelidelser, fikk verden vite hvordan norsk selfangst foregikk. Men istedenfor å ta sin egen inspektør i forsvar, prøvde norske myndigheter å dekke over lovbrudd og brutalitet mot dyr. Lindbergs mot og integritet var enestående, men ble aldri belønnet av myndighetene.

Les også

Tidligere selfangstinspektør Odd F. Lindberg (76) er død

Takket være Lindberg, ble også ytringsfriheten i Norge styrket. Hvis myndigheter og domstoler hadde hatt samme oppfatning av ytringsfrihet nå som på 1990-tallet, hadde debatt om dyrs rettigheter og naturvern, vært svært vanskelig.

Lindberg har bidratt til at det er mulig å kjempe for ville dyr og natur i Norge. Den massive motstand han møtte fra statsapparatet for å kritisere næringsvirksomhet som skadet dyr og naturmangfold, ville satt en effektiv stopp for reell debatt i Norge, hadde det ikke vært for mennesker som Lindberg som turte å ta opp kampen mot den ensrettede aksepten for utnytting.

I begynnelsen av året utga NOAH Lindbergs vakre barnebok "Den lille selungen" på norsk. Barneboken ble utgitt blant annet i Sverige i 1997, men norske forlag turte ikke engang trykke en slik bok - så lenge det kunne assosieres med kritikk mot selfangsten. NOAH er glade for at vi rakk å publisere boken sammen med Lindberg. Han var en 100 prosent dedikert naturverner, en skarp og dyktig skribent og et særdeles modig menneske.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.