Gå til sidens hovedinnhold

Odd har vært utbygger for hele rasområdet: – Jeg kan ikke skjønne det. Vi har brukt raseksperter hele veien

Artikkelen er over 1 år gammel

Utbygger Odd Sæther ber til høyere makter om at ingen har omkommet etter raset på Ask i Gjerdrum.

[Romerikes Blad] – Jeg våknet av helikoptrene og er selv evakuert, selv om jeg bor et stykke unna selve rasområdet.

Det forteller Odd Sæther til Romerikes Blad. Han har vært utbygger for mer enn 200 boliger i området hvor det natt til onsdag gikk et voldsomt ras. Flere personer er skadet og enda flere evakuert.

– Jeg ser på TV-bildene her nå. Det er voldsomt altså. Det ser ut som om raset har gått sydover, noe som forundrer meg. Det ville vært mer naturlig om et ras hadde gått vestover, sier han.

– Har jobbet med NGI hele veien

Han er oppjaget og tydelig preget av den høyst dramatiske situasjonen i Gjerdrum kommune. Sæther forteller at arbeidet med boligutbyggingen i området startet for om lag 15 år siden.

– Hele tiden har jeg jobbet sammen med Norges geotekniske institutt (NGI). De har vært i førersetet på vurderingene rundt hvor trygt det var å bygge der. Det er områder med utsatte masser, men etter en rekke grundige vurderinger og kvalitetssikring fra NGI, så satte vi i gang. Jeg skjønner ikke noe av det som nå har skjedd. Vi har brukt raseksperter hele tiden, som har konkludert med at det er trygt å bygge, sier Sæther.

Byggestans i 2012

I 2012 gikk det et jordras på Ask. Den gang ble utbyggingen i området hvor det nå har gått et ras, stanset.

– Gjerdrum kommune tok naturlig nok ingen sjanser. Da ble det gjort nye vurderinger fra NGI, eksterne geologer og jeg husker også at NVE var på banen i 2012. Den gang ble jeg oppringt fra beboere i området som lurte på om det var trygt å bo her. Jeg svarte ja. Det er ingen god følelse i dag, sier Sæther.

– Uvirkelig og håpløst

Odd Sæther er tydelig på at absolutt alt som kunne gjøres med tanke på rassikring i området er gjort. Likevel gikk det et ras i natt.

– Dette hadde jeg aldri forestilt meg. Det er tragisk og veldig ugreit. Jeg håper virkelig ikke at det har gått med folk, men raset er så omfattende. Det er i hvert fall fire-fem hus som er tatt av leirmassene. Det hele er uvirkelig og håpløst. Nå er det ikke noe hyggelig å være utbygger.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.