(Nettavisen): Akkurat nå pågår det en knallhard kamp om hvordan dagligvarekjedene skal konkurrere framover.
Oda mener situasjonen i dag betyr urettferdig prisdiskriminering fra leverandørene. Norgesgruppen får langt bedre betingelser enn alle andre, hevder Oda.
Norgesgruppen er landets desidert største aktør, med kjedene Meny, Spar, Joker, Nærbutikken og ikke minst Kiwi.

Kristine og André med nytt tilbud i Saltnes: – Vi er veldig inspirert av danskene som tilbyr salgsboder på «bygda»
Lover priskutt
– Jeg sier ikke at vi krever like innkjøpspriser som Kiwi, men prisforskjellene må være saklig begrunnet. Hvis vi tilbyr de samme motytelsene bør vi få samme pris fra leverandør, sier Norgessjef i Oda, Tor Erik Aag til Nettavisen.
– Får vi like innkjøpspriser kommer vi til å skru ned prisene langt under det Kiwi har i dag, sier han.
– Hva ligger i «langt under»?
– I alle kartleggingene som har vært gjort så indikeres det at Kiwi har et innkjøpsforsprang på over fem prosent. Det betyr at hvis vi hadde fått en sånn forbedring på innkjøpssiden vår, så ville vi skrudd ned prisene tilsvarende, sier Aag.
– Så prisene ville gått ned rundt fem prosent?
– Ja, minst det, sier Aag.

La ut Lises personnummer på nett – Thorsø Mohr-familien forferdet over kommunen
Noen har forsprang
Påstanden om at Norgesgruppen har bedre innkjøpsbetingelser er ikke tatt ut av løse lufta.
En kartleggingen Konkurransetilsynet gjorde i 2019 viste at 8 av 16 dominerende leverandører ga Norgesgruppen mer enn 10 prosent lavere innkjøpspriser enn Rema 1000 og Coop.
Riktignok har denne forskjellene blitt redusert de siste årene, ifølge Konkurransetilsynet. Men i rapporten de ga ut før jul slo de fast at Norgesgruppen fortsatt får lavere innkjøpspriser enn konkurrentene.
Nettopp på bakgrunn av dette vurderer Regjeringen nå en forskrift for å hindre usaklig prisdiskriminering.
Lojalitetsfellesskap
– Man kan spørre: Norgesgruppen er størst, skal ikke de da også få de beste betingelsene? Ja, hvis de gir leverandørene noe annet enn det vi kan. Det vil være fornuftig og legitimt, sier Aag.
– Men det vi mener, og som vi har kraftig belegg for, er at forskjellene i betingelser skyldes et interesse- og lojalitetsfellesskap mellom Norgesgruppen og de store leverandørene, sier han.
Oda-sjefen mener det er et lojalitetsfellesskap mellom Norgesgruppen og de store leverandørene.
– Hvis jeg var Norgesgruppen og du var Orkla, og jeg vet at du gir meg bedre betingelser enn du gir til de andre kjedene, da har jeg en interesse av å gjøre deg størst mulig. Det vil skape mer konkurransekraft for meg, sier Aag.
– Og hvis Orkla sørger for at Norgesgruppen er fornøyd så gjør det at jeg også holder andre leverandører ute. Så dette er viktig også for konkurransen blant leverandører. De holder hverandre store, sier han.
Kiwi: – Ville vært høyere priser uten oss
Kiwi mener Oda tar feil.
– Jeg tror folk flest er mer opptatt av hva man faktisk gjør, enn hva man mener og tror, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin til Nettavisen.
– Fakta er at Kiwi holdt prisene uendret 1. februar, mens Oda og de to lavpriskonkurrentene våre økte prisene med rundt 10 prosent over natta, sier hun.
Hun mener Oda gjentar udokumenterbare påstander.
– Konkurransetilsynet har vært tydelige på at de ikke har funnet noen forskjeller i innkjøpspriser som begrenser konkurransen. Tilsynet har også uttalt at matvareprisene vil gå opp, dersom reguleringen Oda ønsker seg blir innført, sier Arvin.
– Vi ønsker å holde prisene lave, og vi forhandler med leverandørene for å sikre de laveste prisene ut til kundene, sier kommunikasjonssjefen.

Glemmen-elevene tar over driften av Majoren
– Presset priser i ni timer
Oda-sjefen det er feil at Kiwi er den som presser prisen i dagligvaremarkedet.
Det at Kiwi lot prisene stå i ro første februar, mener Aag var et signal.
– Første februar sendte Kiwi et signal til politikerne. Det er et signal om at her kan dere bare se en annen vei, markedet fungerer. Med prisgrepet sa Kiwi at de bruker sine innkjøpsmuskler til å senke prisen.
– Kiwi har vært smarte nå, og hatten av for det. Det gjør at de fremstår i media og hos kunder som at de er frelseren. Men reelt sett er det ikke de som har vært prispressere, sier Aag.
Aag peker på at Kiwi ikke vant noen pristester i VG i fjor, mens Oda vant to.
– Men nå presset i alle fall Kiwi prisene?
– Vi i Oda justerte prisene natt til første februar, og klokka 9 på morgenen så justerte vi tilbake. Så i ni timer kan du si Kiwi var prispresser, sier Aag.
– Vil knuse Kiwi på pris
– Oda har gått med underskudd, er dette utspillet fra dere et desperat grep fra Oda slik at dere kan mele deres egen kake?
– Jeg tror vel alle aktørene i dette markedet snakker på vegne av seg selv. Men jeg vil si at en liten utfordrer er sannsynligvis nærmere til å snakke forbrukerens sak enn de store etablerte gigantene i bransjen, sier Aag.
– Hva er konsekvensen om Regjeringen ikke vedtar en forskrift for å forby prisdiskriminering?
– Da mister vi som en utfordrer muligheten til å ta den innkjøps gevinsten vi ellers ville ha fått og skrudd ned prisen til forbruker. Da kunne vi knust Kiwi på pris, sier han.
Kiwi: – Det dyreste vi har gjort
Kiwi står fast på at det er de som presser prisene i dagligvaremarkedet. De viser til at Kiwi har vunnet pristester de siste ukene hos VG, Din side og i Nettavisen. Kiwi påstår at ingen vinner flere pristester enn dem.
– Hensynet til kundene er årsaken til at vi, i motsetning til Oda, ikke skrudde opp prisene første februar. Nå har vi holdt prisene lave i over seks uker, og det er det største og dyreste vi noen gang har gjort, sier kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin.
Arvin viser også til matprisene som har økt 8,8 prosent på 12 måneder, har de økt 20,95 prosent i Sverige i samme periode. Hun hevder hovedårsaken til dette er at Kiwi har presset prisene.