Opplev Hellas utenfor øyriket

- Det er ikke vits i å følge turistene ut på øyene nå vi har så fine strender her, sier Anna Pangopoulou på bystranda Votsalakia.

- Det er ikke vits i å følge turistene ut på øyene nå vi har så fine strender her, sier Anna Pangopoulou på bystranda Votsalakia. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

I havnemetropolen Pireus vrimler det av gode ankerplasser. Og alskens sjømat.

DEL

Backpackere og øyloffere på vei mot hvitkalkede kirker, turkist hav og zorbatrallende turister snur seg sjelden etter det brennhete, dieselstinkende asfaltinfernoet på Kentriko Limani – hovedhavna i Pireus.

Delikatesser

Blir du akterutseilt, har imidlertid byen mer å by på.

– Hva med grillet scampi, frister Forti Mansour på Captain John's i Mikrolimano – «den lille havna», tretti minutters gange fra asfalthelvetet.

Om lag tjue små restauranter utgjør den naturlig runde minihavna i Pireus. Her ligger små fiskebåter nærmest fortøyd til tavernabordene, og for rundt femten euro spiser du deg mett på dagens fangst.

– Fersk fisk, reker, hummer, skjell – du kan få hva du vil ha av sjømat, reklamerer restauranteier Mansour.

– Før fikk du forresten bare sjømat her i Mikrolimano, forteller han, og tilføyer lett hoderystende:

– Nå for tida får du til og med servert spagetti!

Historiske havner

Pireus ligger sørvest for – og nesten sammengrodd med – Aten, og har siden antikken fungert som hovedstadens og landets viktigste havneby.

Grunnleggeren av den greske marinen, Themistokles, begynte å bygge ut Pireus allerede i 493 før Kristus, og festningsverk og moloer ble anlagt rundt de tre naturlige havnene.

Den største havna er fremdeles byens hovedanløp, mens den minste – Mikrolimano – trakterer småbåtfolk og sultne turister.

Midt imellom ligger fasjonable Zea Marina – dagens viktigste yachthavn.

– Det er her de steinrike grekere har båtene sine, forteller Ioannis Christofakis, som selv slaver for Olympiakos FC, fornemt beliggende en proffpasning unna.

– Noen av de pengesterke båteierne har nok rømt landet av skattemessige årsaker, men du ser fremdeles spor etter skipsmagnaten Arisoteles Onassis og hans glansdager, sier Ioannis og nikker mot de duppende rikingene.

Overflod

Ytterst i Zea-havna ligger de aller største flåtene. Her kan du drømme deg bort langs rekkene av brunbarkede lettmatroser og flytende luksus.

– No English, nekter gåtefulle herr X om bord på en farkost i Røkke-klassen.

Den barbeinte sjømannen svabrer et skipsdekk i intrikat teakmønster for andre gang på én time, mens en kollega gnikker bort usynlige fingermerker fra akterspeilets evig skinnende messingreling.

– No photo, avverger anonyme herr Y, og forklarer morskt:

– De arabiske eierne liker det ikke.

Monstrøs

Det lojale mannskapet dirigerer en yngre dekksgutt med kapteiners pondus, og signaliserer høflig at det er på tide vi slutter å glo.

– Båten er forresten godt over femti meter lang, røper likevel den hemmelighetsfulle matrosen uoppfordret, og nikker stolt mot baugen langt der framme.

– Det er den største i havna.

Havnene i Pireus

Kentriko Limani (hovedhavna):

Travle Kentriko Limani ligger innerst i Kantharosbukta, og er den største og viktigste havna i Pireus. I dag er havneområdet kjent blant de fleste øyhoppere, og herfra går skip til Kykladene og De saroniske øyene.

Zea Marina (yachthavna):

Zea-havna ligger sørøst for hovedhavna. Den naturlige rundede havna var den marinegrunnlegger Themistokles base, og her var det plass til 200 krigsskip. I dag er Zea den viktigste greske yachthavna, med plass til om lag 350 båter. Her kan du drikke dyr kaffe, samt se og bli sett.

Mikrolimano (mikrohavna):

Mikrolimano er den minste av de tre havnene i Pireus. Også denne er helt rund, og ligger sørøst for de to andre havnene. Passasjen mellom de to halvmåneformede moloene er på knapt 40 meter. Mikrolimano er stedet for den som vil spise god sjømat i fredelige omgivelser.

Artikkeltags