På samme måte som huset og terrassen trenger overflatebehandling, trenger tekstilene impregnering for å tåle den belastningen det er å være ute.

Impregnering gjør at skitt ikke fester seg like lett, og at vann og annen fukt ikke trekker inn.

Er du flink med impregneringen, kan de fleste innetekstiler fint benyttes ute. Skjøre tekstiler som silke og enkelte typer viskose, bør helst holdes innendørs for å unngå skade.

Ta dråpetesten!

Søler du litt rødvin eller kaffe på en godt impregnert utepute – og er rask med kluten – går det helt fint å tørke bort væsken før den setter flekker. Men det er viktig å gjenta impregneringen med jevne mellomrom, ellers vil den slites av og effekten blir dårligere.

– En dråpetest er nyttig for å se om det er på tide med en ny omgang impregnering. Drypp litt vann på tekstilet; perler vannet seg på overflaten, er det nok impregnering. Trekker vannet inn, er det på tide med en ny dusj med impregneringsspray, tipser Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Impregnering til utendørstekstiler får du kjøpt hos fargehandlere og byggvarehus.

Utendørstekstiler

Hvis du ikke gidder å impregnere tekstilene selv, er det et godt alternativ er å benytte spesielle utendørstekstiler.

Dette er tekstiler som er produsert med tanke på uteliv, og som er utviklet med en slags naturlig impregnering som står godt mot vær og vind.

De er UV-bestandige og har fler års garanti mot bleking.

Utendørstekstilene er syntetiske, og finnes i mange mønster og farger. De tåler litt regn, men om du tar dem inn eller under tak når det kommer et kraftig regnskyll, holder de seg fine enda lenger.

Dette gjelder også tekstiler du har impregnert selv. (ANB)