I løpet av årets seks første måneder økte hotellprisene med fire prosent, viser den siste utgaven av Hotel Price Index.

Indikatorene i verdensøkonomien peker stadig oppover, noe hotellbransjen også merker. I første halvår av 2014 gikk de globale hotellprisene opp fire prosent sammenliknet med året før. Det førte til at hotellprisindeksen i juni lå på 115, som er 15 poeng høyere enn ved første undersøkelse i 2004, og kun 4 poeng lavere enn rekorden på 119 i første halvår av 2007.

– Reiselivsbransjen fikk en god start på året da etterspørselen etter ferie- og forretningsreiser fortsatt var sterk, sier Johan Svanström, administrerende direktør i Hotels.com.

Han forklarer at dette førte til den største prisøkningen siden tidlig i 2012, og at man for første gang ser at i to av regionene er hotellprisene nå høyere enn det de var før finanskrisen.

Karibien populært – og dyrt

En av de to regionene som kunne notere rekordhøye hotellpriser, er Karibien. Men selv om prisene øker her, er det også dette området hvor veksten er størst.

Den andre prisvinneren, Latin-Amerika, styrket seg ytterligere fra året før. I Europa og Midtøsten var prisveksten den sterkeste på seks år, mens hotellprisene i Asia og Stillehavet sto bom stille.

– I tillegg til oppgangen i verdensøkonomien, ble hotellprisene påvirket av tre sentrale faktorer. Uroen i flere viktige feriedestinasjoner hadde konsekvenser for antallet besøkende, noe som førte til prisfall – spesielt i Egypt og Tyrkia. Dette i sin tur hadde en positiv effekt på turismen i Spania, sier Svanström.

At både OL og VM ble arrangert, påvirket også prisene.

– Dette bidro naturligvis til høyere priser i Sotsji og Brasil. Men den avgjørende faktoren for både prisoppgang og nedgang var valutasvingningene, utdyper Svanström.

Nordmenn betaler mer

En svakere krone førte til at reiselystne nordmenn måtte punge ut mer i de aller fleste destinasjonene i undersøkelsen. Den siste utgaven av Hotel Price Index viser at norske turister måtte betale høyere hotellpriser i hele 85 av de 103 reisemålene i undersøkelsen.

Økningen var sterkest i USA, der norske reisende måtte punge ut mer enn i alle 17 reisemål i undersøkelsen. Asia stod for de fleste prisfallene, og er fortsatt den regionen der nordmenn får mest valuta for pengene.

Gjennomsnittsprisen nordmenn har betalt for hotellovernattingen i utlandet har økt jevnt og trutt de siste årene. I føste halvdel av 2014 betalte vi i gjennomsnitt 1084 kroner per hotellnatt, mot 976 kroner natten i samme periode i 2012. (ANB)