Nye regler for førerkort

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Nå kommer det nye regler for førerkort.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

EUs førerkortdirektiv innføres nå i Norge.

Dette innebærer blant annet at alle som tar lappen etter 19. januar vil få utstedt en ny type førerkort, som kun er gyldig i 15 år - og ikke til føreren er 100 år gammel, slik det har vært frem til nå, skriver dinside.no.

Også en del aldersgrenser blir justert i forbindelse med de nye reglene. Per i dag er aldersgrensen for å ta lappen for tung motorsykkel 21 år. De som derimot ønsker å ta førerkort for tung motorsykkel for første gang etter 19. januar, må ha fylt 24 år.

Det blir også innført en ny førerkortklasse for mellomtung motorsykkel, med betegnelsen A2. Her blir aldersgrensen 18 år.

Også aldersgrensen for å kunne ta førerkort for lastebil og buss blir satt opp fra og med 19. januar. Minstealderen for førerrett for lastebil og vogntog, det vil si klasse C og CE, er per i dag 18 år.

Den blir hevet til 21 år fra 19. januar 2013.

Med dagens regler for førerkort må man etter fylte 70 år ha med legeattest for at førerkortet skal være gyldig. Dette gjelder både ved kjøring av personbil, moped, motorsykkel, traktor og snøscooter. Det er fastlegen eller annen lege som utsteder en slik attest, som etter en vurdering av den enkeltes helsetilstand er gyldig i alt fra ett til fem år.

Med de nye førerkortreglene skal den enkeltes førerrettigheter fremgå av selve førerkortet, ikke av supplerende dokumentasjon. Legeattesten forsvinner med andre ord, samtidig som kravet om allmenn legeundersøkelse utsettes fra 70 til fylte 75 år.

Har du allerede førerkort i klasse B, altså for vanlig personbil, vil du med de nye reglene få mulighet til å kjøre med en tyngre tilhenger. Dette krever at du tar et obligatorisk kurs på sju timer på en godkjent trafikkskole. Når opplæringen er innmeldt til Statens vegvesen, får du den nye koden i førerkortet, nærmere bestemt kode 96.

På denne måten får man mulighet til å kjøre bil og henger med en samlet vekt fra 3.500 kilo til og med 4.250 kilo. Med klasse B, uten kode 96, kan man fortsatt kjøre bil og henger med samlet vekt på maks 3.500 kilo.

Husk at du dessuten må være innenfor de tillatte vektgrensene i henhold til bilens vognkort.

Artikkeltags