– Rabot Turisthytte er kåret til «Norges mest framtidsrettede hytte», sier prosjektleder og styreleder i Hemnes Turistforeninger, Svein Arne Brygfjeld.

Han beskriver hytta som en forlengelse av naturopplevelsen:

– Den framstår slik at du umiddelbart tenker at den hører til i landskapet. Dette er «arkitektur i natur».

Den nybygde Rabothytta ligger 1.200 meter over havet, ved Okstindbreen på Helgeland. Det moderne og miljøvennlige bygget er selvforsynt med strøm fra solcellepaneler i sommerhalvåret, hytta har store vindusflater og er godt isolert.

– Byggemåte og materialvalg gir lavt energi- og fyringsbehov. Dessuten vil den trenge minimalt vedlikehold – det er nok derfor den har nådd topplasseringen som mest framtidsrettet, forklarer Svein Arne Brygefjell.

Guide i hyttejungelen

Det er brukerne av guiden UT.no som har stemt Rabothytta til topps i sin kategori. UT.no er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og NRK, og guiden, som har 1.100 hytter i basen, er Norges største turplanlegger. Cirka halvparten av UT- hyttene er Den Norske Turistforenings, resten er statseide eller privateide til allmenn bruk. I hele sommer har UT.no-brukerne stemt fram sine favoritthytter i ti forskjellige kategorier.

– I tillegg til å være «mest framtidsrettede hytte» er dessuten Rabothytta også Den Norske Turisforenings siste tilskudd og hytte nummer 500, opplyser Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjefen i DNT.

– Og vi har faktisk åpnet hele elleve nye hytter – bare i år!

For enhver smak

Siden den første turisthytta, Krokan ved Rjukanfossen, ble åpnet i 1868, har Den Norske Turistforening hatt et jevnt tilsig av nye hytter. Noen er eldre bygg som er overtatt av foreningen, mens de fleste er nybygde. Den eldste hytta som fremdeles er i drift, er Gjendebu fra 1871. Tømmerhytta ligger i hjertet av Jotunheimen og kan nås med båt fra Gjendesheim.

– Gjendebu er en god gammel klassiker. Og den har fått folkets dom som «beste sjekkehytte», ler Mette Habberstad, og forklarer:

– Det er jo ikke telefondekning der – så gjestene må snakke med hverandre. Da blir man ofte godt kjent også!

Vil du være helt i fred på hytteturen, kan du imidlertid vurdere Tåkeheimen, vinner av kategorien «Norges mest utilgjengelige hytte». Breisjøseter Turisthytte er kåret til «artigste barnehytte», og her kan du dermed regne med å treffe både store og små – i hopetall. Matelskere treffer best likesinnede på Mogen Turisthytte på Hardangervidda, skal vi tro UT.no, mens på skumle Flisberget på Finnskogen må du belage deg på å treffe spøkelser.

– Skal du på hyttetur i høst, kan du også vurdere flere av de andre Finnskogen-hyttene. Her kan du oppleve årstidas fargeprakt til fulle, og her finnes det mange hytter med god plass. De ligger dessuten i et ganske enkelt turterreng, og de er dermed fine for barnefamilier, tipser Mette Habberstad.

Kjenner du en dragning mot kysten, kan du for eksempel ta inn på et av DNTs fem fyr. Og er det fjellet som kaller, kan Trollheimen i Møre og Romsdal være et godt utgangspunkt for høstlige hytteturer.

– Stølsheimen i Hordaland kan også anbefales. Her ligger den splitter nye DNT-hytta Gullhorgabu, bare noen timer fra veien. Hit kan du dermed dra på hyttetur selv om du ikke vil gå så langt, sier Habberstad, og reklamerer:

– Det finnes en hytte for alle!

Favoritthytter

Brukerne av UT.no har stemt fram sine favoritthytter i løpet av sommeren Her er resultatene:

Mest utilgjengelige hytte: Tåkeheimen (DNT – ubetjent) ligger ved Svartisen og er Nord-Norges høyest beliggende DNT-hytte (1.073 moh.). (www.ut.no/hytte/3.2244)

Mest framtidsrettede hytte: Rabothytta (DNT – ubetjent) i Nordland er bygget med tanke på miljø og bærekraftig arkitektur. (www.ut.no/hytte/3.1933)

Skumleste spøkelseshytte: På Flisberget (DNT – ubetjent) på Finnskogen finner du mange antydninger om spøkelser i gjestebøkene. (www.ut.no/hytte/3.1478)

Mest originale hytte: I det runde steintårnet Skålatårnet (DNT – selvbetjent), ved Jostedalsbreen, sover du i en halvmåneformet fellesseng, med føttene inn mot midten. (www.ut.no/hytte/3.2209)

Råeste oppturhytte: Snytindhytta (DNT – ubetjent), i Lofoten, er et godt utgangspunktet for heftige OPPlevelser. Hytta er tidligere kåret av freeskier.com til en av verdens beste skihytter. (www.ut.no/hytte/3.1689)

Beste historiske hytte: Fieldfarehytta (DNT – ubetjent) i Tafjordfjella er en kopi av krigskvarteret bygget av Kompani Linge-offiserer i 1944. (www.ut.no/hytte/3.1381)

Artigste barnehytte: Breisjøseter Turisthytte (betjent – DNT-rabatt) i Alvdal har både godt merkede stier, sandstrand og fiskemuligheter. (www.ut.no/hytte/3.2240)

Nydeligste mathytte: På Mogen Turisthytte (DNT – betjent til 7. september), på Hardangervidda, brukes lokale råvarer, og du kan spise kortreist og langkokt mat. (www.ut.no/hytte/3.2016)

Vakreste kysthytte: Guvåghytta (DNT – ubetjent) i Vesterålen har de beste bade-, padle- og fiskemulighetene, samt robåt og kano. (www.ut.no/hytte/3.1710)

Beste sjekkehytte: Avsideliggende Gjendebu (DNT – betjent til 14. sept.), i Jotunheimen, er godt tilrettelagt for romantiske treff. (www.ut.no/hytte/3.1844)

Kilde: UT.no

Fakta om DNT-hyttene

OBS – sjekk alltid informasjon om den aktuelle hytta, på www.ut.no og www.turistforeningen.no, før du legger ut på tur.

DNT har flere ulike hyttetyper: Ubetjente hytter er utstyrt med senger og kokemuligheter. Selvbetjente hytter har samme tilbud, men har i tillegg matvarer som kjøpes på hytta. Betjente hytter drives av et vertskap og tilbyr servering og overnatting (med dusjmuligheter) på to- til firemannsrom eller sovesal. Det finnes dessuten en rekke «nødbuer» – ulåste småhytter uten madrasser og dyner for overnatting. De fleste ubetjente hyttene er låst med DNTs standardnøkkel, mens enkelte hytter krever spesialnøkkel.

Alle kan bruke DNTs hytter, og ingen avvises – selv om hytta er full. På hytter uten vertskap må i imidlertid én i følget være medlem for å få leid DNT-nøkkelen.

Det er ikke nødvendig å bestille plass før du kommer til en hytte, men sjekk at hytta er åpen. Skal du overnatte på en betjent hytte i to eller flere dager, er det imidlertid lurt å bestille plass – på telefon eller epost.

Opphold på DNT-hytter koster fra 100-200 kroner for overnatting på ubetjent hytte, til rundt 700 kroner for full pensjon på betjente hytter (medlemspris). Ungdom betaler halv pris på selvbetjente og ubetjente hytter, samt i sovesal på betjente hytter. Barn under tre år bor og spiser gratis på hyttene.

Selv- og ubetjente hytter er ofte helårsåpne, mens de fleste betjente hyttene er åpne i sommer-/høstsesongen. Mange har selvbetjening utenom den betjente sesongen.

Du kan ha med hund på noen av hyttene, i egne hunderom eller hundebur. På andre hytter må hunden ligge ute eller få henvist plass i uterom, vedskjul eller lignende.

Kilde: Den norske turistforeningen

Tur-apper

  • Ut (iPhone og Android): Kart-, hytte- og tursøk
  • Norge rett i lomma (iPhone og Android): Overnattingssteder, spisesteder, aktiviteter og attraksjoner
  • Norges beste toppturer (iPhone og Android)
  • EveryTrail (iPhone og Android): Sporlogging
  • NaVida (iPhone): Kartposisjon
  • Kvikk Lunsj Søndagstur (iPhone): Turforslag
  • Skisporet (iPhone og Android): Preppestatus og værmelding
  • Yr (iPhone): Værmelding
  • Packing Pro (iPhone)/Packing List (Android): Pakkehjelp
  • Hjelp 113-GPS (iPhone og Android): Viser GPS-koordinater