Tettere på Rooney & co.

FIFA 12 er mer realistisk enn noen gang.

FIFA 12 er mer realistisk enn noen gang. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Større forandringer har ikke skjedd siden 2007-utgaven.

DEL

Det har alltid vært litt rart å kalle FIFA en fotballsimulator. Serien har ikke tradisjonelt sett vært en særlig virkelighetsnær simulering av verdens største sport.

Les også: Anmeldelse av FIFA 11

Realistisk

Som selve referanseserien for fotball- og sportsspill har FIFA funnet sin egen greie. Og det har fungert veldig bra. Selv de som avskyr fotball vil finne mye moro i den grunnleggende konkurransegleden serien byr på.

Det skal bli spennende å se hvor mye oppstyr FIFA 12 kan skape. Her gjør de nemlig et oppriktig forsøk på å snu den tidligere oppskriften på hodet. FIFA 12 har lyst til å være skikkelig realistisk.

Dataspill

MYE NYTT: Nærkontakten mellom spillere håndteres også på annet vis.

Spillet er vanskeligere, og det er taklingene jeg sliter mest med. Som en trofast elev av «hold inn X/A til rett tid og posisjoner deg riktig»-skolen har jeg blitt totalt vingeklippet. Lamskutt og usympatisk etterlatt på rumpa. Jeg liker jo å tro at jeg kan radbrekke og kjølhale enhver i FIFA, men jeg føler meg som en regelrett tulling i FIFA 12.

Effektiv takler

Nå må man være langt mer kalkulerende. Måle opp og veie motstanderen, ta beslutninger som kan etterlate deg naken. Jeg føler meg redusert til en halvhjernet imbesil, men jeg tror jeg liker det.

Det er noe forfriskende godt med å kunne se serien jeg har spilt sønder og sammen med et nytt blikk. Men jeg mistenker at det skyldes at jeg har trappet ned spillingen betraktelig.

Dataspill

OVERSIKTELIG: De nye FIFA 12-menyene er fine.

Forandringene er nemlig svært betydelige. Skal du være en effektiv takler i FIFA 12, må timingen være upåklagelig og godt gjennomtenkt. Det har man ikke alltid like lett for å tolerere etter å ha klokket hundre timer i hver eneste nye utgave av spillet. De to siste årene har arkadestempelet blitt klorbleket ut av spillkjernen, og det er selvsagt kontroversielt.

Store forandringer

FIFA 12 er kjempebra og langt mer realistisk enn serien noen gang har vært. Folk sutrer stadig over hvor slunkne de årlige oppdateringene av serien er, men endelig har de fått sin stemme hørt. En større forandring har nok ikke skjedd med FIFA siden 2007-utgaven.

Det nye taklingssystemet gjør at du for en gangs skyld må tenke som en fotballspiller. Den innøvde linja på vingen må revurderes, og den skråsikre minen du alltid skjærer når du kutter av bestekompisens spiss med sisteforsvareren din, kan pakkes ned i rotekista. Dette føles som et veldig nytt spill og må læres på nytt.

Dataspill

DUELLSPILL: Det er mer krevende å takle etter regelboka.

Driblingen og nærkontakten mellom spillere håndteres også på annet vis, uten at de virkelig blåser deg tilbake. Fysikkmotoren vil nok kunne ergre mange ettersom den er realistisk, noe som gjerne er kjedeligere enn man tror, men FIFA 12 er jevnt over et kjempebra sportsspill som tør å utfordre gropa serien har kjørt seg fast i.

Les hele anmeldelsen av FIFA 12 på Gamer.no

Les også: Anmeldelse av Madden NFL 12

Les også: Anmeldelse av Hard Reset

Les også: Anmeldelse av TrackMania 2 Canyon

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken