Hekta på manageren

Små forbedringer bidrar til å gjøre årets utgave til den klart beste på lenge.

Små forbedringer bidrar til å gjøre årets utgave til den klart beste på lenge. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Økt spilleglede med små forbedringer.

DEL

For meg er denne simulatoren som et ekstremt avhengighetsskapende middel. Jeg havnet på kjøret allerede som liten pjokk med Championship Manager 92/93 på Amiga, og siden har jeg ikke klart meg i lengre perioder uten å få min dose. Klarer Football Manager å fortsette denne trenden?

Nyvinning

Utfordringen blir etter hvert å finne ut av hva som forbedres. Dette er en spillserie som har hatt umåtelig suksess, men Sports Interactive har selvsagt lyst til å gjøre spillet enda bedre. Football Manager 2012 har en rekke forandringer fra i fjor, men det er få av dem som vil havne i kategorien banebrytende.

Noe av det første du gjør i spillet er å velge ut hvilke ligaer du ønsker å ha med. Tidligere har dette vært en svært viktig avgjørelse, men i år kan du legge til og fjerne nye ligaer når som helst.

Skulle du i åttende sesong bli tilbudt jobben som landslagstrener for Indonesia, er du bare noen få tastetrykk unna å legge til de tre øverste ligaene i den asiatiske øystaten. Dermed har du nok av spillere å velge blant når du skal fylle opp landslagstroppen.

Dette er en glimrende nyvinning som jeg lenge har savnet.

Spill

Mer informasjon

Utviklerne forsøker å endre utseendet litt. Det vil du oppleve både når du klikker deg inn på en spiller eller en klubb. Målet er å få presentert mer informasjon på skjermen, og selv om det var uvant i begynnelsen, har jeg begynt å like det.

Speiderne dine tilbyr deg også mer informasjon. Du kan få svært detaljert rapport som kan være essensielt når du skal legge opp taktikken mot neste motstander. Som før kan speiderne dine også innhente data om interessante spillere fra hele verden, men denne gangen kommer også speiderne med en del informasjon på forhånd.

Innboksen fylles stadig opp med meldinger om hva som skjer i spillets verden. Du blir også informert om hva som skjer på landslagsnivå - laguttak så vel som kampreferater. Du kan for øvrig få opp en praktisk liste med oversiktelige rapporter når dine spillere har vært ute på landslagsoppdrag.

Spill

Kjøp og salg

Noe av det jeg liker best med Football Manager er å innhente nye spillere. Min største glede så langt i 2012-utgaven var da jeg etter uker med forhandlinger klarte å signere Carlos Tevez til Tottenham. Lønnsbudsjettet måtte sprenges, men det var verdt det.

Kontraktsforhandlinger er nå gjort litt enklere. Du og agenten til spilleren sender fortsatt forslag frem og tilbake, men nå har du mulighet til å låse de ulike kontraktspunktene.

Dersom en spiller krever en ukelønn på 100 000 pund, men du ikke får lov av styret ditt til å gi mer enn 80 000, kan du låse dette punktet på 80 000. Da vil spillerens agent forsøke å kompensere for dette med en rekke klausuler og bonusordninger for å finne et kompromiss. Dette var en ordning jeg satte veldig pris på.

Spill

Et skritt videre

Football Manager 2012 endrer måten du som trener kommuniserer med omverdenen. Både når du prater med journalister og med spillerne dine har du nå mange flere muligheter. Du velger hva du skal si, men også i hva slags toneleie du skal si det.

Når du kommer med dine siste motiverende ord før kampen, får du også øyeblikkelig se effekten ordene dine har på de ulike spillerne. Også dette føles som et skritt videre fra fjorårsutgaven.

Når spillerne kommer ut fra garderoben og selve kampen skal spilles, vil du se at 3D-visningen av kampene har blitt noe finere. Jeg synes fortsatt at det er alt for dårlig grafikk på denne delen av spillet. Når vi ser hva man får til i spill som FIFA, er det skuffende at ikke Football Manager klarer å få det litt flottere.

I tillegg til at utseendet har blitt marginalt bedre, er det også små endringer å spore i kampene. Dersom du velger å se bare nøkkelhendelsene i kampene dine, vil du nå måtte se færre meningsløse situasjoner enn tidligere.

Spill

Konklusjon

Football Manager 2012 er ingen revolusjon. Det er mange små forbedringer som alle bidrar til å gjøre årets utgave til den klart beste på lenge.

Muligheten til å legge til nye ligaer underveis, det nye kontraktforhandlingssystemet, de forbedrede kommunikasjonsmulighetene, og de mer levende kampene gjør at også denne utgaven blir et skritt opp fra det forrige spillet. Det er også gjort en hel rekke småting som gjør hverdagen som fotballtrener litt enklere.

Dialogen med media blir kjedelig, og det er fortsatt en del merkelige situasjoner som oppstår ute på banen. Det som aller mest trenger en oppussing er fremstillingen av kampene. Men dette er småpirk i et spill som er vanvittig bra.

Football Manager gjør ikke alt for mye nytt, men de endringene som er der, bidrar definitivt til å øke spillegleden.

Kommer i salg 21. oktober for PC og Mac.

Les hele denne saken på Gamer.no

Les også: Anmeldelse av FIFA 12

Les også: Anmeldelse av NHL 12

Les også: Anmeldelse av F1 2011

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken