Her er årets hagetrender

TRENDY: Hageåret 2009 byr på noe helt nytt når det gjelder miljøriktige og robuste hagemøbler

TRENDY: Hageåret 2009 byr på noe helt nytt når det gjelder miljøriktige og robuste hagemøbler

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Plastmaterialet polyrotting krever nesten ikke vedlikehold, og dominerer årets hagetrender. Fargene skal helst være hvite eller tøft værslitte.

DEL

I godt over 20 år har hagemøbler av furu og plast vært gjengs i norske hager. Møbler av teak kom for noen år siden, men ble raskt stemplet som miljøversting. Minimalismen fikk også kort levetid i norske hager.

Spennende da å se at hageåret 2009 byr på noe helt nytt når det gjelder miljøriktige og robuste hagemøbler.

Mange av møblene er så flotte i design og farger at du nesten blir fristet til å flytte dem inn i stua. De fleste er laget i materialer som tåler både regn og en vanlig norsk vinter.

Men, sier importørene, alle hagemøbler holder seg bedre hvis de flyttes inn under et tak om vinteren.

Stilmiks

Nå er det heldigvis ikke slik at det bare er én stil som er "riktig" denne sommeren. Mer enn noensinne ligger utvalget til rette for miksing av materialer og farger. Med litt fantasi kan du lage et hagerom som ingen andre har maken til.

Fargemessig har flere hagemøbeldesignere hentet inspirasjon fra blomstenes kronblader. Runde former og glade farger gir årets hagestoler et lekent og sommerlig utseende.

– I år er det helt in å være grønn, sier Charles Michelson, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Klorofyll

Han kan fortelle oss at denne sommeren skal hageputene helst være grønne, og da ikke den duse varianten av fargen, men den skarpe. Kall den gjerne klorofyllgrønn, i tråd med møblenes tiltenkte omgivelser.

– Hvis du synes grønt passer dårlig inn i resten av hageinteriøret ditt, kan skarpt blått og rødt være aktuelle alternativer, frister Michelson.

– Og synes du ensfargede hagetekstiler blir litt kjedelig, kan du supplere med mønstrede hageputer i skarpe farger.

Møbelhuset Bohus satser også på en fargesprek hageputekolleksjon. To av fargene som går igjen hos Bohus er oransje og den vårlig grønne limefargen, og også her kan du få hageputer i artige mønstre.

Gjennomført praktisk

Mange av hagestolene du får kjøpt i år, er så lave at du får en følelse av å sitte nede på bakken eller i gresset. På flere av modellene kan puter og brett med enkle grep løsnes og bæres innomhus hvis det skulle komme en overraskende regnskur.

– Designerne har vært bevisste på å lage møbler som kan stå ute det meste av året. Rammene til hagemøblene tåler både snø og regn, forteller Michelson.

– For de unge urbane med balkong eller liten hage, finnes mindre møbler som slagbord, klappstoler, krakker og trillebord som er laget i slitesterkt materiale.

– Alle møblene er enkle å montere og vedlikeholde, slik at du skal få mye tid til å kose deg. Hvis du suppler de nye utemøblene med soldreven utebelysning, vil du få et helhetlig preg på sommerinnredningen, lover Michaelson.

Romantisk stil

Markedssjef hos Bohus, Per-Ivar Ekeberg, forsikrer at den hvitmalte benken med småblomstrede puter fremdeles er helt med.

Det finnes også hvite bord, stoler og benker som med et enkelt håndgrep kan klappes sammen, slik at de er lette å frakte med seg fra det ene stedet til det andre hvis du skulle bli bedt på en hyggelig hagefest i nabolaget.

I den praktiske nostalgiens tegn får du også kjøpt kurvstoler i hvit polyrotting hos Bohus. Dette plastmaterialet, som har blitt populært de siste årene, krever nesten ikke vedlikehold.

Gyngestoler

Også de mindre interiørbutikkene satser sterkt på polyrotting.

– Materialet er nesten enerådene hos oss. Men fargene skal helst være hvite eller tøft værslitte, forteller Elin Sveen, innehaver av Hus & Hage.

Hennes tips er å kombinere de lyse, naturnære møbelfargene med puter i knallgult, svart eller grått.

Hus &Hage har også tro på gyngestoler til å henge i trærne. Gyngestoler med bakkekontakt er også tilbake, forteller Ekeberg hos Bohus.

– Gyngestolene har fått en ny, morsom design, de er ganske lave, og de er laget i robuste materialer som eik og akasietre.

Artikkeltags