– Skrapingen er den kjedeligste jobben, men arbeidet går lettere med godt verktøy, sier malermester Morten Fehn.

Ny maling skal påføres på et rent, tørt og fast underlag heter det i anbefalingen fra alle malingprodusenter.

Etter den obligatoriske fasadevasken, påføres sopp- og algedreper – en desinfiserende kjemikalie som ikke skal skylles vekk.

Den forhindrer at begroing oppstår bak den nye malingen.

 

En god skrape

– Mens du vasker kledningen, se etter blærer, bobler, kritting, oppsprekking og krakelering. Dette er tegn på at huset må males om, anbefaler Morten Fehn, faglig ansvarlig malermester hos Jordan.

Gammel løs maling må fjernes før du maler på ny. Dette gjøres med en god malingskrape.

Velg å skrape med blad av herdet stål som holder lenge – og skift blader når de blir slitt, eller velg en skrape med metallblader som du selv kan slipe ved hjelp av en fil. Noen skraper har flere funksjoner, slik som hammerhode og spikeruttrekker for å slå inn eller trekke ut stifter og spiker.

Enkelte modeller kan også monteres på forlengerskaft for lengre rekkevidde.

 

Tar fiberreisning

– All maling med vedheftproblemer må fjernes. Skrapingen er den kjedeligste jobben, bruk derfor det beste verktøyet så går arbeidet lettere, anbefaler Fehn.

– Skrapen tar også fiberreisning, ruheter på ny kledning og død ved. Alt løst materiale må fjernes. Stålbørste med flate tråder er også et nyttig verktøy. Denne kan settes på forlengerskaft og er skånsom mot treverket, samtidig som den er effektiv mot løs maling og løst treverk, sier han.

 

Gode råd

Rull ut malerfilt under veggen som skrapes. Da fanger filten opp malingsflak og avskrapt treverk, slik at de ikke havner i plenen eller i rabatten.

Test vedheften med tape! Fest et lite stykke maskeringstape til den malte flaten, og dra den deretter vekk.

Følger malingsflak med, er vedheften for dårlig. Sitter malingen fast, er vedheften god nok. (ANB)