Gå til sidens hovedinnhold

Nå MÅ du sjekke utleieboligen for radon

Artikkelen er over 8 år gammel

Fra 1. januar 2014 må alle utleieboliger oppfylle kravene til radon i ny strålevernforskrift. – Det begynner å haste hvis man skal rekke å måle før den tid, sier Kristin Kaasa i Fredrikstad kommune.

Målinger som tidligere er utført i Fredrikstad kommune, viser at Fredrikstad-området har høye radonverdier. Grunnen er at granitten i Fredrikstad inneholder mye uran, som blant annet spaltes til det radioaktive stoffet radongass. Fra 1. januar må alle som leier ut bolig sjekke radonverdiene i boligen.

– Alle utleieboliger må oppfylle de kravene på 100 Becquerel (Bq/m3) som er satt, og dette er eiers ansvar. Helst skal man under 100 Bq/m3, men hvis man har gjort tiltak og ikke kommer under, så må verdiene ikke overstige 200 Bq/m3, forklarer Kristin Kaasa i Fredrikstad kommune.

 

Av ulike tiltak som kan gjøres, er å øke ventilasjonen, tette sprekker i grunnmuren eller installere en pumpe under huset, som pumper radongassen ut.

– Disse nye kravene gjelder fra 1. januar, så nå må folk skynde seg. Det tar to måneder å måle dette, så starter man nå, kan man ha analyseresultatene klare til midten av desember, fortsetter Kaasa.

Foreløpig ligger tilsynsansvaret hos strålevernet, men kan etter hvert ende opp hos kommunen, forklarer Kaasa. For å måle radonnivået i hjemmet, trenger man et radondosimeter. Dette kan man bestille via servicekontoret i kommunen.

– Det finnes mennesker i Fredrikstad som har hatt opp mot 1000 Bq/m3 – og hatt store problemer med dette, så det er viktig at det blir tatt på alvor. Det vil i tillegg bli strengere krav for barnehager og skoler også, legger hun til.

Kommentarer til denne saken