Gå til sidens hovedinnhold

Badeferie? Sjekk disse strendene!

Artikkelen er over 7 år gammel

Her er våre favoritter i Middelhavet.

Kroatias stolthet

På øya Brac finner du stranden som er hele Kroatias stolthet: Zlatni Rat. Stranden strekker seg som en tunge av stein og sand en halv kilometer ut i det krystallklare Adriaterhavet. Du må regne med litt trengsel, men det er det verdt. Zlatni Rat er ikke bare Kroatias mest kjente strand, den er også den vakreste og mest storslagne. Ikke rart Zlatni Rat ofte er avbildet på plakater og postkort som skal vise landets fra sin aller beste side. Stranden er kjent for å skifte fasong med vind- og strømretninger. Egner seg ypperlig som utgangspunkt for brettseiling.

Reise hit: Øya Brac liggerutenfor byen Split, som er lett tilgjengelig med fly. Norwegian har direkteruter dit fra Oslo. Fra Split går det ferge ut til Brac. Finnes også charterreiser til øya for dem som ikke vil legge opp reisen på egen hånd.

Gresk lagune

Den fredelige, lille byen Stavros ligger lengst ute på Akrotiri-halvøya på Kreta, bare 17 kilometer fra den kjente charterdestinasjonen Chania. I Stavros kan du velge mellom to strender. Den ene ligger noen hundre meter utenfor sentrum, og er helt grei. Den andre ligger i byen, og er en ubeskrivelig vakker, lagunelignende strand. Sanden er hvit og myk, vannet krystallklart. Fjellsiden som stuper ned i vannet der stranden ender, bidrar til den magiske helheten.

I 1964, da Stavros fortsatt var en liten fiskeby, ble filmklassikeren «Zorba» med Anthony Quinn spilt inn her. I dag har turismen stort sett tatt over fiskets rolle som hovedinntektskilde, og det finnes en håndfull restauranter og hoteller i byen.

Reise hit: Hyppige charteravganger fra Norge til Kreta. Flyplassen i Chania ligger nærmest Stavros. Ta buss fra flyplassen.

Thailandsk følelse

Paradise Beach er en gresk favoritt. Med blendende hvit sand, klart vann og grønne bergsider kunne denne barnevennlige stranden like gjerne ha ligget i Thailand. Men det gjør den ikke. Den finnes på den lille øya Thasos lengst nord i Egeerhavet. Der finner du tre av Hellas' beste strender, Golden Beach og Alki Beach – i tillegg til allerede nevne Paradise Beach.

Reise hit: Fly til Thessaloniki eller Kavala (nærmest) og ta ferge over til Thasos. Det finnes også charterreiser til øya.

Noe for alle

Spanske Ibiza har gjort et realt comeback de siste årene. Partystempelet prøver man å tone ned for å tekkes barnefamilier. Den heteste stranden er imidlertid akkurat den samme som før: Platja den Bossa. Dette er en nesten tre kilometer lang sandstrand rett sør for Ibiza by. Barnefamilier liker at det er sikkert og langgrunt, eventyrere utvalget av vannsport og partyfolket at det aldri er langt til de heftigste nattklubbene. Ingen rolig opplevelse, men morsomt er det.

Reise hit: Finn deg en charterreise, eller reis direkte fra Oslo lufthavn. Tåler du en mellomlanding er flyalternativene mange.

By og bad

Tyrkiske Antalya har ligget i toppen av turoperatørenes bookinglister sommer etter sommer. Hvorfor? En forklaring er at Antalya ikke bare er en charterdestinasjon, men også en sprudlende storby med rundt en million innbyggere, et rikt kulturliv, bra shopping, kronglete alleer, gatekafeer, barer og mange restauranter. En annen er selvsagt den vidstrakte stranden Konyaalti. Den vinner ingen skjønnhetspriser, men i kombinasjon med storbylivet er Antalya en ferieopplevelse det er vrient å slå.

Reise hit: Bestill en charterreise, eller sats på rutefly og legg opp reisen selv.

Liten og koselig

På halvøya Bodrum ved Tyrkias middelhavskyst ligger turistbyen Turgutreis. Dette er ikke noe for folk som vil sole seg i ensomhet, men liker du små restauranter, barer og butikker ved den langgrunne stranden, er den lille byen et bra valg. En hyggelig småbåthavn og et artig lørdagsmarked hever totalopplevelsen. I områdene rundt byen ligger dessuten flere nydelige sandstrender, som Yashi Beach og Camel Beach.

Reise hit: Det enkleste er nok en chartertur. Ingen direktefly fra Norge til nærområdet, men du kan fly til Istanbul og ta innenriksfly til flyplassen Milas-Bodrum hvis du vil ordne deg på egen hånd.

Hellas' heftigste strand

På den greske øya Lefkas finner du stranden som må være den heftigste i Hellas. Ja, kanskje i hele Middelhavet. De høye, kritthvite klippene som stuper rett ned i det turkise vannet og i den myke sanden, gjør Porto Katsiki til noe som bare må oppleves. Dette er en natur- og badeopplevelse det er vrient å slå. På ekstra varme dager er det dessuten deilig å finne skygge i ved klippene.

Reise hit: Chartertur eller ordne deg på egen hånd. Nærmeste flyplass heter Aktio. Du kan også fly til Athen og ta buss 5-6 timer.

Barnevennlig og fargerikt

På Kretas vestlige spiss ligger stranden Elafonissi. Her kan man få følelsen av å være i Karibia. Vannet veksler mellom en klar blåfarge og tropisk turkist, sanden er hvit, det er langgrunt og barnevennlig.

Stranden er populær og det kan bli trangt her. Blir det for trangt kan du vasse over den grunne lagunen til en øy av sand, hvor man som oftest finner en plass for seg selv. Ved strandlinjen skimrer vannet i rosa, en farge som kommer fra knuste skjell.

Reise hit: Det enkleste er nok å bli med et charterfly til Kreta. Elafonissi ligger sju mil fra Chania.

Drømmestrand på Sicilia

San Vito lo Capo er et trivelig sted nord på Sicilia, vakkert beliggende mellom havet og fjellsider. Byen ligger ikke langt unna storbyen Palermo. Men det er ikke beliggenheten eller nærheten til provinshovedstaden som lokker turistene til San Vito lo Capo, det er det den myke sandstranden og strandpromenaden omgitt av palmer som gjør. Byen har mange fine restauranter.

Reise hit: Fly til Palermo og buss/taxi/leiebil videre.

Mallorcas perle

Mallorcas strandperle heter Es Trenc, og ligger en drøy halvtime øst for Palma de Mallorca flyplass. Den lange strandens viktigste ingredienser er kritthvit, puddermyk sand og rent, krystallklart vann. Stranden er langgrunn og barnevennlig.

Her er serveringssteder på stranden. Es Trenc er populær både blant turister og lokalbefolkningen, så det kan bli kort avstand mellom badehåndklærne i høysesongen. Best plass er det normalt på den vestre delen av stranden.

Reise hit: Chartertur eller rutefly til Palma. Bussforbindelse videre til Es Trenc.
 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.