Utelukker ikke offentlig fyrverkeri

Artikkelen er over 3 år gammel

En ny undersøkelse viser at mange nordmenn mener det offentlige bør stå for fyrverkeriet på nyttårsaften for å unngå skader på dyr, mennesker og bygninger. Ordfører Jon-Ivar Nygård utelukker ikke at det kan være et alternativ i Fredrikstad.

DEL

Hvert år kommer artiklene om folk som har havnet på legevakta fordi de har blitt skadd av fyrverkeri.

NYTTÅRSFEIRING: Her lyser raketter opp himmelen sett fra Lislebyberget i retning Selbak.

NYTTÅRSFEIRING: Her lyser raketter opp himmelen sett fra Lislebyberget i retning Selbak. Foto:

YouGov har på oppdrag fra If Skadeforsikring gjennomført en undersøkelse som viser at over halvparten av alle nordmenn vil droppe eget fyrverkeri, og heller overvære fellesfyrverkeri, hvis det arrangeres på stedet de oppholder seg.

Klare tall

Av undersøkelsen kommer det også frem at annenhver nordmann har opplevd fyrverkeri som har kommet ut av kontroll under nyttårsfeiringen. Mer enn tre av fire mener at fellesfyrverkeri er et flott tiltak, og halvparten sier de vil droppe eget fyrverkeri i år.

Se alle resultatene fra undersøkelsen nederst i denne saken.

- Fyrverkeri nytes best på avstand, og er både sikrere og flottere å se på når det skytes opp av profesjonelle, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

- Fyrverkeri nytes best på avstand, og er både sikrere og flottere å se på når det skytes opp av profesjonelle, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring. Foto:

Positive til felles fyrverkeri

– Selv om fyrverkeri rundt nyttårsskiftet skaper stemning og er flott å se på, er det fort gjort å miste kontrollen. Sprengstoff, stress og alkohol i forbindelse med nyttårsskiftet er ikke noen god kombinasjon, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Forsikringsselskapet er svært positiv til fellesfyrverkeri som nå blir mer og mer vanlig rundt om i Norges land.

– Fellesfyrverkeri blir flottere, og vi synes det er bra at kommuner, lokale lag og ildsjeler går sammen om å lage en ny tradisjon, sier Vennesland.

Muligheter også i Fredrikstad

I undersøkelsen svarer 12 prosent av de spurte at det ikke arrangeres fellesfyrverkeri der de skal oppholde seg lørdag kveld. Dette gjelder også Fredrikstad. Ordfører Jon-Ivar Nygård tror en slik løsning kan ha vært oppe til diskusjon i Fredrikstad kommune tidligere år, og mener ikke det ville vært en dårlig idé.

– Jeg skal ikke si det er uaktuelt, men vil naturlig nok by på noen utfordringer, sier han.

– Fredrikstad er en stor kommune, og innbyggerne bor spredt. Jeg vet ikke hvordan man best skulle rettferdiggjort et eventuelt forbud slik at alle fikk nyte synet av fyrverkeriet.

Ordfører: Jon-Ivar Nygård

Ordfører: Jon-Ivar Nygård Foto:

Vær forsiktig og følg reglene

Han legger vekt på viktigheten ved å holde god avstand til utsatte områder som Gamlebyen, men mener fyrverkeriet måtte blitt skutt opp i sentrum. I dag er tillatt å bruke fyrverkeri privat i Fredrikstad kommune, men med noen restriksjoner.

– Så lenge folk er forsiktig og holder seg innenfor det regelverket som er satt så synes jeg egentlig ordningen vi har er ganske fin, sier ordføreren.

– Da kan alle få med seg noen raketter, også de som ikke bor i nærheten av sentrum. Og det har jo blitt mye bedre etter at man sluttet med raketter med styrepinner, avslutter han.

Resultater fra Ifs undersøkelse om fyrverkeri:

Resultatene er basert på en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført i desember 2016 av YouGov på vegne av If Skadeforsikring. Det ble gjort i alt 1.010 internettintervjuer med personer 18 og 74 år gjennom deres panel.

1.Pleier du eller de du skal feire nyttårsaften sammen med å kjøpe fyrverkeri til nyttårsfeiringen?

 • For hver fjerde nordmann er nyttårsfeiring og fyrverkeri en helt vanlig «combo».
 • Hver tredje nordmann under 35 år pleier å feire nyttårsaften med fyrverkeri.
 • En stor del av budsjettet for årets nyttårsfeiring består av fyrverkeri.
 • I alt 53% av de som feirer nyttårsaften sier at de selv eller de de skal feire nyttårsaften sammen med som regel eller noen ganger kjøper fyrverkeri til nyttårsfeiringen.
 • Utskytingen tar mest av utenfor storbyene.
 • 6 av 10 blant de som bor i byer eller steder med mellom 5.000-50.000 innbyggere sier at de selv eller de de skal feire nyttårsaften sammen med som regel eller noen ganger kjøper fyrverkeri til nyttårsfeiringen, mot 5 av 10 blant de i hovedstadsområdet, eller andre store byer.
 • Halvparten av brukere av sosiale medier som Facebook og Instagram har opplevd fyrverkeri ute av kontroll.

2.Hvis det arrangeres fellesfyrverkeri i byen eller på stedet du skal være, skal du se på dette?

 • Mer enn halvparten sier de kanskje eller helt sikkert skal se på fellesfyrverkeriet i byen eller på stedet de skal være, 55%.
 • Kun 12% sier det ikke arrangeres noe fellesfyrverkeri der de skal være.

3.I flere byer og på flere steder arrangeres det fellesfyrverkeri på nyttårsaften. Hva beskriver best ditt syn på dette?

 • Mer enn annenhver nordmann mener at fellesfyrverkeri er et flott tiltak og at de derfor dropper å ta med eget fyrverkeri, 55%.
 • Nesten hver fjerde nordmann mener for så vidt at fellesfyrverkeri er et flott tiltak, men kommer uansett også til å fyre opp sitt eget fyrverkeri, 23%.
 • I alt sier hver femte nordmann at de kommer til å skyte opp eget fyrverkeri nyttårsaften, 26%.
 • Mer enn 3 av 4 mener at fellesfyrverkeri er et flott tiltak, 78%.
 • Nesten hver femte nordmann mener at fyrverkeri er bortkastede penger uansett hvem sin lommebok det tas fra.

4.Har du opplevd fyrverkeri ute av kontroll på nyttårsaften?

 • Så mange som hver andre nordmann har opplevd fyrverkeri ute av kontroll, 49%.
 • Fyrverkeri ute av kontroll rammer tilfeldig. Erfaringene er uavhengig av hvor i landet vi ser, og om det er i by eller på landet.
 • Flere menn enn kvinner har opplevd fyrverkeri ute av kontroll, 55% mot 44%. Det kan tyde på at «batterisjefen» ofte er en mann.

Artikkeltags