Gå til sidens hovedinnhold

Nytt koronatiltak: I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester

Regjeringen strammer inn koronatiltakene. I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.

– Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke, skriver regjeringen i en pressemelding.

Utenlandske arbeidere fra røde land må i karantene – unntak fjernes

Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

– Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak. Men her skjerpes også reglene inn: Arbeidstakere som har fritidskarantene, skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet, heter det i en pressemelding fra regjeringen.

Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober.

Private sammenkomster på offentlig sted får en grense på maksimalt 50 deltakere

Fra natt til onsdag kan ikke flere enn 50 deltakere delta på private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler.

Det er ett av tiltakene som regjeringen la fram på en pressekonferanse om koronasituasjonen mandag ettermiddag.

Regjeringen anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med mange forskjellige personer i løpet av en uke.

FAKTA: Koronatiltak i Europa – Slik forsøker europeiske land å stoppe viruset

Her er en oversikt over noen av koronatiltakene som er innført i europeiske land.

Danmark

Har innført krav om munnbind innendørs i offentlige lokaler, og det maksimale antallet mennesker som kan samles, er senket fra 50 til ti personer. Munnbindkravet gjelder fra torsdag 29. oktober til 2. januar. Videre er alkoholsalg forbudt etter klokka 22, og det er innført krav om at arbeidsinnvandrere må vise fram en negativ koronatest ved innreise til Danmark.

Sverige

Opptil 300 personer kan være på arrangementer med sitteplasser. Dansearrangementer med over 50 personer er forbudt. Serveringssteder skal gjøre en del avstands- og hygienetiltak for å forhindre smitte. Ikke-nødvendige reiser til Sverige for land utenfor EU er omfattet av et innreiseforbud. I Uppsala bes folk unngå kollektivreiser og fysisk kontakt med andre enn dem man bor med.

Tsjekkia

EU-landet som har hatt flest nye koronatilfeller den siste tiden sammenlignet med befolkningens størrelse, har delvis stengt ned for å få kontroll på smittespredningen. Apotek, matbutikker og andre nødvendige virksomheter får holde åpent, men andre virksomheter er stengt til 3. november.

Folk oppfordres til å jobbe hjemmefra og å holde seg så mye hjemme som mulig, men det er lov å handle mat, være med familie og om nødvendig besøke parker. Sammenkomster på mer enn to personer som ikke er familie, er forbudt. Videre bygger det tsjekkiske forsvaret nå et feltsykehus med plass til å behandle 500 koronapasienter.

Belgia

I forrige uke ble det registrert nest flest nye tilfeller av covid-19 i Europa. Forrige mandag ble kafeer og restauranter stengt og de får ikke åpne på en måned. Enkelte av dem kan imidlertid selge take away-mat.

Alle planlagte sykehusbehandlinger er stanset for å håndtere koronautbruddet. Det er innført forbud mot å være ute om natta, holde hjemmefester og alle som kan oppfordres til å jobbe hjemmefra. Idrettsarrangementer må holdes uten publikum, og maksimum 200 personer er tillatt på teater, konsertlokaler og på kinoer.

Nederland

I Nederland er restauranter og barer stengt, det er innført munnbindpåbud på offentlige steder innendørs og antallet mennesker tillatt i samme private sammenkomst er nedjustert.

Frankrike

Frankrike har erklært nasjonal helsekrise og har innført portforbud mellom klokka 21 og 6 mange steder. Det er forbudt med grupper på mer enn seks personer på offentlige steder, folk oppfordres til hjemmekontor og å bruke munnbind på offentlige steder.

Storbritannia

For å unngå en nasjonal nedstengning har statsminister Boris Johnson innført lokale restriksjoner enkelte steder i England, som i Liverpool, Lancashire og Manchester. Mange barer og restauranter må stenge i fire uker og mennesker får bare treffe personer fra sin egen husholdning innendørs.

I Wales trådte en 17 dager lang nedstengning i kraft fredag ettermiddag. Mennesker oppfordres til å være hjemme så mye som mulig og å jobbe hjemmefra. Virksomheter som blir klassifisert som ikke-nødvendige får lov til å stenge.

Spania

På grunn av det politiske systemet i Spania er det regionene som har ansvaret for koronahåndteringen, men sentralregjeringen kan gripe inn.

Madrid-området er delvis stengt ned til tross for innvendinger fra det regionale styret. I Catalonia ble restauranter og barer tvunget til å stenge i 15 dager i forrige uke.

Irland

Irland var det første EU-landet som igjen innførte en nasjonal nedstengning for å bremse koronaspredningen med håp om å få ned smittetallene før jul. Irene har blitt oppfordret til å holde seg hjemme i seks uker. Alle som kan, skal jobbe hjemmefra og trening skal skje maksimum 5 kilometer hjemmefra.

Italia

Kinoer, teater, treningssentre og basseng holder stengt, og restauranter og barer må avslutte serveringen klokka 18 fram til 24. november. Innbyggerne oppfordres til å unngå kollektivtrafikk og undervisning for eldre barn holdes via internett.

Kilde: TT / Krisinformation.se / NTB

(©NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.