– Nedganger har vi vært med på før, men jeg har omtrent ikke sett maken. Dette blir det tredje året på rad med dårlige tall. Året har vært knalltøft, sier Hansen til Fredriksstad Blad.

– Myndighetene må på banen

Han er daglig leder og aksjonær hos selskapet, som har hovedkontor i Utgårdskilen på Hvaler, og fortsetter:

– Hadde det ikke vært for en forferdelig økning i kostnader, så hadde resultatet vårt blitt bedre allerede i år, da vi har gjort noen kutt. Men effekten har blitt spist opp av andre utgifter. Det har skjedd mye som vi ikke har vært herre over.

– Strømprisene har vært drepende. For vår del dreier det seg om en firedobling. Myndighetene må komme med en eller annen ny strømordning for bedrifter generelt. Det er tøft for mange nå, mener Hansen.

– Økte drivstoffpriser og høy inflasjon har også påvirket oss. Vi har rett og slett hatt helt hinsides dårlige rammevilkår, konstaterer bransjeveteranen.

Ifølge Hansen omsetter Fjordfisk for cirka 85 millioner kroner i 2022, og resultatet blir cirka det samme som i 2021. Da ble resultatet før skatt på nesten to millioner kroner i minus. Omsetningen i 2021 ble på rett under 90 millioner kroner.

2023 derimot ser mye lysere ut ifølge Hansen, men samtidig venter han på en rapport som kan komme til å stikke nye kjepper i hjulene for Fjordfisk og bransjen for øvrig. Det kan du lese mer om litt lenger ned i saken.

Slik ble regnskapstallene for 2021:

Lang vei tilbake til glansdagene

Til tross for tre tøffe år på rad, så betyr Fjordfisks årsomsetning i 2022 at de mest sannsynlig fortsatt er en av de største omsetningsgigantene på Hvaler. Det kan du lese mer om her:

Men: Det betyr også at det er en lang vei tilbake til glansdagene.

Mellom 2016-2019 hadde selskapet en stabil årsomsetning på pluss minus 120 millioner kroner. Fjordfisk merker også stor forskjell på resultatet. Fra å gå med millioner i overskudd år etter år, snakker vi nå plutselig om underskudd tre år på rad for Fjordfisk.

Venter på rapport

Nå tror Hansen at Fjordfisk går inn et mye lysere år.

– Vi tror at rammevilkårene vil bli vesentlig bedre. Kvotene øker mye, og fiskeriet virker å være veldig bra. Bestandene er sterkere, og vi håper at den geopolitiske situasjonen stabiliserer seg.

Tidligere i år uttalte Hansen at han aldri før på 2000-tallet har sett så sterke bestander.

– Kan det bli et festår for dere?

– Det er et litt skummelt ord å ta i sin munn. 2023 ligger an til å bli et godt år, men mye kan skje, så man vet aldri.

Noe av det som opptar Hansen er et pilotprosjekt for Skagerak-Oslofjorden. Det har blitt snakket om å frede så mye som 100 kvadratkilometer for all fiske utenfor Hvaler, noe som førte til at fiskerne avholdt krisemøte i sommer.

Etter planen skulle det den 15. desember bli lagt frem en rapport om aktiviteten for arbeidet med pilotprosjektet, og en plan for det videre arbeidet. Ifølge Hansen har det blitt utsatt.

– Jeg håper virkelig ikke det skal bli en ødeleggende faktor, og er optimistisk i forhold til at vi kan finne en ordning vi alle kan leve med. Signalene er positive og dialogen er god. Fiskerne er en del av prosessen, fortsetter Hansen.

Nå ser han frem til å ta fatt på på det nye året:

– Vi er takknemlige for at vi har en stabil og god kundemasse, avslutter Fjordfisk-sjefen.