Et sirkus utenom det vanlige

Cirkus Cirkör: Forestillingen «Limits» spilles i Blå Grotte torsdag, lørdag og søndag. Du får se nysirkus av beste merke der fysiske lover nesten oppheves.

Cirkus Cirkör: Forestillingen «Limits» spilles i Blå Grotte torsdag, lørdag og søndag. Du får se nysirkus av beste merke der fysiske lover nesten oppheves. Foto:

Cirkus Cirkör er i Blå Grotte denne uken, og etter tre dager med skoleforestillinger, kan publikum se dem torsdag, lørdag og søndag. Og for et sirkus det er!

DEL

Vi så første akt tirsdag, og de fysiske lovene utfordres. Det er underholdende, men også musikalsk – med et budskap om flyktninger og migrasjon som bakteppe. Regissør Tilde Björfors skapte nemlig Cirkus Cirkör for å endre verden med nysirkus. Og der er grensene på ingen måte sylskarpe. Men Björfors vil levere mer enn underholdningen. Hun vil levere et budskap. Og du får fakta om flyktningestrømmen underveis. Du hører også flyktningenes stemme.

Fjerde gangen

Det er fjerde gangen som svenskene besøker byen, og forestillingen «Limits» har både dybde, alvor og en voldsom lekenhet. Det er ikke hver dag du får sjonglering med lyd, faktisk musikk. Peter Åberg maktet å skape en melodi, med litt hjelp fra multimusiker Thea Åslund. Salen belønnet ham med trampeklapp. Men det er også kreativ bruk av trampoline og roue cyr (enkelthjul) på menyen.

Musikken er skapt av Samuel «Looptok» Andersson fra Hedningarna.

Topp vare

– Dette er topp nysirkus fra et meget godt ensemble. De er i europeisk toppklasse, kall det gjerne Rolls-Royce-nivå, mener bookingansvarlig Jonas Qvale på Blå Grotte.

Han har lagt merke til at mange unge skoleelever kommer til salen med en dose skepsis, men hoier og klapper underveis, og går derfra med et digert smil om munnen.

– Vi skal ha et spesielt opplegg under de tre ordinære forestillingsdagene. 45 minutter før showstart er det «From fear to action», der du i 30 minutter kan få høre historier fra Fredrikstads flyktninger. Det kan bli sterke møter, spår Qvale.

Selve forestillingen mener han passer dem fra åtte år og oppover.

Vært med lenge

Peter Åberg er en av de tre mannlige i ensemblet. Han sitter i sminkestolen for litt pudder og noen eyelinere. Han har vært med lenge, og lever som frilanser, men hentes ofte inn av Cirkus Cirkör. Med i ensemblet er også kona Saara Ahola.

– Jeg traff henne i Finland, og fremfor at hun jobbet der og jeg var på turné, så startet vi med akrobatikk sammen. Så nå jobber vi sammen, og får sett hverandre hele tiden. Det er flott, mener akrobaten.

Kona svever gjerne høyest, med ham som balanserende muskelkraft nærmest gulvet.

Han har vært tilknyttet sirkuset i snart 20 år, og han gikk på deres skole tidlig på 2000-tallet, men har senere utdannet seg på dans- og cirkushögskolan i Stockholm.

Ofte i Norge

– Jeg jobber en del utenlands, men er ofte med Cirkus Cirkör på deres turneer. Og vi er blitt glade i Norge. Dette er vår andre turné i nabolandet i år, og vi skal gjennom 45 forestillinger. Nysirkus er gøyalt, for det kan inneholde nesten alt. Du kan til og med hive inn en mester med øks og gi ham en stokk. Så kan vi skape noe rundt det, mener han.

Ved siden av ekteparet og musikeren, så er det Nilas Kronlid, Einar Kling-Odencrants og Sarah Lett du får se på scenen.

Artikkeltags