Vispen badeplass ble tidligere i juli stengt, årsaken den gang var en kloakklekkasje.

17. juli ble badeplassen åpnet igjen, men om så mange har vært friste til å hoppe ut i vannet, er nok heller tvilsomt.

– Hadde det ikke vært for båtene hadde sundet nærmest grodd igjen. Ser du på flyfoto, så ser man en «V» renne midt i, som kun er der på grunn av båttrafikk, skriver en tipser til FB.

Råttent sjøgress og kloakklukt

Fredriksstad Blad har de siste dagene mottatt bilder av sjøgress som ligger som et gulv over vannflaten rett rundt hjørnet for badeplassen, noe av sjøgresset ser også ut til å være råttent. Meldinger FB har fått går også på at det lukter råttent egg og kloakk i hele Viken-området.

– Det har blitt mye verre de siste årene. Massedøden av fisk i Hunnebunnen (november 2016) er jo også et godt eksempel på dårlig vannkvalitet, sier Knut-André Haugen, leder av lokalsamfunnsutvalget i Skjærviken.

Han legger til at det ser bedre ut ved badeplassen nå.

– Vi har blåst bort sjøgresset i vannet, og manuelt fjernet det som lå på stranden, men det er klart at dette er noe som koster mye dugnadsinnsats, og det er veldig mange timer som er lagt ned i år, forklarer Haugen.

 

Ønsker mudring

Haugen mener at mudring er eneste løsning for å forbedre vannkvaliteten.

– Mudring i Talbergsundet er noe vi har argumentert for i flere år. Mange andre tiltak er gjort, men vi står igjen med mudring som vil føre til at mer vann skiftes ut. Det har ikke blitt mudret her siden slutten av 70-tallet, så det er på høy tid, og er noe som ville gjort at folk i området også hadde sluppet lukta. Men vi skjønner også at det er noe som koster mye penger, forklarer lederen av lokalsamfunnsutvalget.

 

– Må se på saken

Haugen understreker at lokalsamfunnsutvalget har vært i kontakt med kommunen angående dette temaet. Begge personer Haugen henviser til i kommunen er i øyeblikket på ferie.

– Det ligger ikke noen planer om å mudre i Talbergsundet, jeg ser heller ikke for meg at å mudre der er noe som vil skje på kommunalt initiativ. Da må du nesten høre med politikerne, det er de som vedtar, og om de skulle vedta mudring der, så vil vi selvsagt gjøre det, sier Ole Petter Skallebakken i vann og avløpsavdelingen i Fredrikstad kommune.

– Jeg kjenner ikke til situasjonen. I øyeblikket er jeg på ferie, men dette er kanskje noe vi må se på etter ferien, svarer gruppeleder i Arbeiderpartiet, Atle Ottosen.