Nå kan du snart pante vinflaskene i matvarebutikken

Vinmonopolet satser nå på miljøvennlig emballasje, og skal innføre pant på stadig flere flasker.

Vinmonopolet satser nå på miljøvennlig emballasje, og skal innføre pant på stadig flere flasker. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Kunder lurer på om vinflaskene med pantemerke virkelig kan leveres i dagligvarebutikken på sammen måte som brusflasker, og det kan de.

DEL

Det sier miljøkonsulent i Vinmonopolet, Steinar Sjåheim.

Det er selskapet Infinitum som i en pressemelding forteller at Vinmonopolet satser miljøvennlig og trapper opp satsningen på panteflasker. Etter vårens vinslipp har Vinmonopolet nå tre vinflasker i plast med pantemerke.

– Tunge glassflasker er en miljøversting. Det viktigste klimagrepet vi kan gjøre er derfor å stille krav om miljøsmart og lettere emballasje, sier Rolf E. Eriksen, som leder Vinmonopolets miljøarbeid.

I deres satsing på å bli mer miljøvennlig har pant dukket opp som en naturlig del i det. De tre nevnte vinflaskene kan nå pantes på Vinmonopolet eller i dagligvarebutikker.

– Kunder lurer på om vinflaskene med pantemerke virkelig kan leveres i dagligvarebutikken på sammen måte som brusflasker, og det kan de, sier miljøkonsulent i Vinmonopolet, Steinar Sjåheim.

- Bare starten

Vinmonopolet har mål om å redusere sitt CO2-utslipp med 40 prosent innen 2030. Et viktig tiltak for å nå dette målet er et miljøkrav til nye viner som skal inn i basissortimentet.

– De tre vinene i vår er bare starten. Vi har satt krav til våre leverandører om at alle nye viner på plastflasker må ha pantemerke, sier Eriksen i Vinmonopolet.

– Det er bra at stadig flere ser verdien av å ha pant på flasker og vi er glade for at alle Vinmonopolbutikkene nå er blitt en del av panteordningen, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum, som driver det norske pantesystemet.

Brukes fem ganger

– Vi ønsker at mest mulig resirkuleres og blir til nye produkter. Dersom resirkulert materiale utgjør 80 prosent av råstoffet i nye flasker, vil materialet i flaskene i snitt brukes fem ganger. Det vil minimere klimagassutslippet, forteller Kjell Olav Maldum.

Artikkeltags