– Jeg satt i stua og så noe som beveget seg i hagen. Det var en elgku med to kalver, forteller hun til FB.

– Så jeg fortet meg ned i vaskekjelleren for å se om de fremdeles var i hagen, på den andre siden av huset. Og der stod de, moren spiste litt løv fra et av trærne våre, sier hun.

Sletten er opprinnelig fra Hammerfest, og flyttet til Fredrikstad i 2008. Hun forteller at hun er vant med rein fra hun bodde i Nord-Norge.

– Jeg har sett elg flere ganger andre steder på Kråkerøy, men aldri i hagen på denne måten, sier hun.

Opplevde elgkua som truende

Da Sletten skulle ta bilde av elgfamilien ble stemningen en annen.

– Jeg låste opp døren for å ta et bilde, og den lyden vekket oppmerksomheten til elgkuen. Hun stoppet opp og stirret på meg. Jeg opplevde henne som veldig truende, så jeg turde ikke ta flere bilder og gikk inn igjen, forteller hun og legger til at hun ikke er vant med elg så tett på. 

Sekretær i Viltnemnda på Kråkerøy, Svein Thorvaldsen, bekrefter at elgkuer med kalv kan virke truende.

– Moren vil alltid beskytte barna sine, så du vil ikke komme i mellom en elgku og hennes kalver. Da kan moren angripe. Vanligvis lønner det seg å la elgen være å fred, fordi den kan være farlig hvis den føler seg truet, sier han til FB.

Elgen flyter som en dupp

Han kan fortelle at det i høst har vært observert mellom tre og fem elg på Kråkerøy. De flytter seg rundt og blir tiltrukket av gode beiteområder og spesielt frukttrær på høsten.

– Elgen krysser Glomma og «pendler» mellom Torsnes, Kråkerøy og Onsøy. Elver er ingen grense for en elg, den flyter som en dupp og bruker bare energi på å padle seg fremover. Man har til og med sett elg svømme over Oslofjorden, sier han og ler litt.