Vil ha litteraturhus på branntomta

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Et litteraturhus med kulturinnslag for voksne og barn, spisesteder og kafé. Det er hva som neste år kan vokse frem på en av de mest attraktive tomtene i Fredrikstad sentrum.

DEL

Etter hva Fredriksstad Blad kjenner til, jobber eierne av Storgata 11 – det lokale eiendomsutviklingsselskapet Fredriksborg– konkret med slike planer.

– Jobber med «noe»

Storgata 11 har kun fungert som parkeringsplass siden restauranten Dus og Sus brant ned sommeren 2008.

Styreleder i Fredriksborg, Frode Kværneng, ønsket i går ikke å si noe om planene for området.

– Det eneste jeg kan si per i dag, er at vi jobber med «noe» og at vi er i dialog med kommuneadministrasjonen. Men av hensyn til den nye sentrumsplanen som er under arbeid, kan jeg foreløpig ikke si noe om verken utforming eller innhold.

Den nye sentrumsplanen vil bli endelig vedtatt i andre kvartal neste år, og vil blant annet legge føringer for hvilke byggehøyder som skal tillates og behovet for parkeringsplasser i denne delen av sentrum.

Det skal være disse føringene Fredriksborg nå avventer fra byens politikere. Men etter hva FB kjenner til, er det et litteraturhus à la braksuksessen i Oslo som eiendomsutviklingsselskapet ønsker å realisere.

250.000 besøkende

Hovedstadens litteraturhus består av flere scener, spisesteder, bokhandel og kafé. Huset fylles med mange typer kulturaktiviteter for folk i alle aldre, og hadde i fjor en kvart million besøkende.

Etter hva FB erfarer, vurderer også de fremgangsrike og utflyttede Østfold-kokkene Lars Gulbrandsen og Øivind Mebostad å involvere seg i planene. De driver i dag blant annet den prisbelønte restauranten Skipperstuen i Drøbak.

Da Fredriksstad Blad kontaktet Gulbrandsen i går formiddag, ønsket heller ikke han å si noe om Storgata 11.

– Men det jeg på generelt grunnlag kan si, er at jeg er veldig sugen på å få til noe i Fredrikstad dersom den rette muligheten skulle dukke opp.

Vil etablere to restauranter

Gulbrandsen røper at dersom han, Mebostad og en tredje partner etablerer seg i Fredrikstad, kan det bli både med én folkelig restaurant og én finere og mer gourmetpreget. I fjor vurderte Mebostad og Gulbrandsen å starte restaurant i det tidligere Mets-bygget. Det prosjektet strandet på uenighet om husleienivået.

Fredriksborg eier i dag området helt fra branntomta i Storgata 11 til Pizzanini/Oscar-bygget i Storgata 5.

Etter hva Fredriksstad Blad erfarer, ser selskapet nå på muligheten for å gi hele dette området en ansiktsløftning i planene det jobbes med.

Trolig kan en byggestart bli realitet neste år.

Les også: Ett utested, en videobutikk, en frisørsalong og et par leiligheter ble ødelagt

Les også: Usikker fremtid for branntomten

Artikkeltags