Vil forby plagg foran ansiktet

Kan bli forbudt. Ansatte ved videregående skoler i Nedre Glomma og Moss har reagert på bruk av niqab blant elevene. Nå kan det bli innført et forbud mot dette ansiktsplagget, og også andre hodeplagg som dekker hele eller deler av ansiktet, allerede fra i høst. Arkivfoto: Scanpix

Kan bli forbudt. Ansatte ved videregående skoler i Nedre Glomma og Moss har reagert på bruk av niqab blant elevene. Nå kan det bli innført et forbud mot dette ansiktsplagget, og også andre hodeplagg som dekker hele eller deler av ansiktet, allerede fra i høst. Arkivfoto: Scanpix

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Lærerne må få møte elevene ansikt til ansikt. Fylkesrådmann Atle Haga vil nekte niqab samt luer, skjerf og caps som trekkes ned over øynene.

DEL

Forbudet vil ikke ramme bruk av hijab og andre plagg som bare dekker håret. Kravet er at ansiktet skal være synlig.

Inger Christin Torp (Ap), leder i opplæringskomiteen i fylkeskommunen, sier at det allerede har vært reaksjoner på bruk av det ansiktsdekkende plagget niqab ved noen av skolene i Nedre Glomma-regionen og i Moss.

– Det dreier seg om et fåtall elever, og de har fjernet niqaben etter samtaler med lærerne. Men det er ønske om et klart regelverk for bruk av hodeplagg, og skolene er nå bedt om å komme med synspunkter på et forbud, sier hun.

Får støtte av personansvarlig

Fylkesrådmann Haga får støtte for forslaget om et forbud mot ansiktsdekkende plagg fra personal- og HMS-ansvarlig Espen Gresvig Schei ved Glemmen videregående skole.

– Vi har ikke diskutert spørsmålet om et forbud internt ved skolen ennå. Men min holdning er at lærerne må få muligheten til å se elevenes ansiktsuttrykk i enhver situasjon. Vår undervisning bygger på ansikt til ansikt-kommunikasjon, sier Schei.

Han kjenner ikke til at det har vært brukt niqab eller andre heldekkende plagg ved Glemmen videregående skole.
Rektor Jens Nicolaisen ved Frederik II videregående skole vil vente med å uttale seg til etter høringsfristen senere i juni.

Må kunne identifiseres

Fylkesrådmann Atle Haga understreker at det ikke er snakk om et forbud som rammer bestemte religiøse grupper.
– Forbudet kan like gjerne gjelde skjerf, luer og caps som elevene trekker ned over øynene, som niqab. Vi er opptatt av at lærerne skal kunne se elevens ansiktsuttrykk og reaksjoner. Og elevene må kunne identifiseres, sier han.

Forbudet kan like gjerne gjelde skjerf, luer og caps

Hvis de videregående skolene er positive til forslaget, kan forbudet mot ansiktsdekkende plagg bakes inn i ordensreglementet ved de videregående skolene i høst.

PS! I tirsdagens møte i opplæringskomiteen støttet flertallet et forbud mot ansiktsdekkende plagg – mot to stemmer (V og SV).

Elever forstår et forbud

Mens noen av Glemmen-elevene synes det er helt greit med et forbud – synes andre forslaget er teit.

– Det er vanskeligere å snakke med medelever som har dekket til noe av ansiktet. Jeg forstår også lærere som ønsker regler for dette, sier 17-åringen Jonas Øby Strand til FB.

Akkurat nå er det muntlig eksamen som opptar ham og kompisene mest. Men også René Johansen (18) og Kristoffer Sternfoss (18) mener at et slikt mulig forbud vil være helt greit.

– Jeg tror nok at dette kan bli en litt betent diskusjon. Likevel synes jeg det er forståelig det forslaget du nevner fylkesrådmannen legger frem. Mange går med hettegenser hvor du bare ser små deler av ansiktet. Dette gjelder ikke bare kulturelt betingede hodeplagg, sier Kristoffer Sternfoss.

René Johansen mener det er på tide med noen regler rundt dette.
– Det kan også være at enkelte som må bære et hodeplagg av religiøse eller familiære årsaker, egentlig ikke vil selv, sier han.

Jørgen Pettersen (19) tror at forslaget kan skape noe uro, men forstår at tildekkede ansikter kan ødelegge for spesielt lærerne.
– Generelt må folk kunne bære de plaggene de selv ønsker, sier han diplomatisk.

Generelt må folk kunne bære de plaggene de selv ønsker

Veronika Østenstad (18) er skeptisk til forslaget.
– Jeg synes forslaget virker teit. Her på Glemmen har jeg heller ikke sett spesielt mange som dekker til hele eller deler av ansiktet. Nesten ingen faktisk, sier hun.

Hva synes du om at det går mot et forbud mot å bære nekte niqab samt luer, skjerf og caps som trekkes ned over øynene på Østfolds videregående skoler?
 

Artikkeltags