Politifolk får bot for å ha snoket om kjendisdødsfall

Skiløper Vibeke Skofterud fra Østfold omkom i en ulykke i fjor sommer.

Skiløper Vibeke Skofterud fra Østfold omkom i en ulykke i fjor sommer. Foto:

Dødsfallet til skistjernen Vibeke Skofterud fra Slitu rystet en hel nasjon i fjor sommer. Flere politifolk som ikke hadde noe med saken å gjøre, har fått bot for å ha snoket i politiets egen database.

DEL

Blant dem er en ung betjent i 20-årene som har arbeidet ved et lensmannskontor i en av Bergens omegnskommuner.

Det skriver Bergensavisen.

Ifølge Spesialenheten for politisaker skal han om kvelden 29. juli i fjor ha åpnet en sak i politiets database samt to dokumenter om politiets undersøkelser av ulykken.

– Ikke tjenestemessig behov

Da hadde det gått et halvt døgn siden Skofterud var funnet død etter å ha krasjet med en vannskuter, og hendelsen var allerede omtalt i en rekke norske nettmedier og nyhetssendinger på TV.

Spesialenheten mener betjenten fra Vest politidistrikt ikke hadde tjenestemessig behov for å sjekke opp i dødsfallet og undersøkelsene i Arendal - mange mil unna - og at han har dermed grovt har brutt sin tjenesteplikt.

Nylig fikk han et forelegg på 2.500 kroner. Det har hordalendingen nektet å vedta, og saken kommer derfor opp for retten.

Han erkjenner ikke straffskyld.

Skal hindre snoking

Et eget sporingsprogram i politietaten er uviklet for å hindre at politiansatte snoker i andre utredninger og hendelser av egen nysgjerrighet.

Dette sporingsprogrammet skal ha avslørt at flere politifolk var inne på saken denne dagen og kvelden, uten at de hadde noe tjenestemessig behov, ifølge Spesialenheten for politisaker.

BA får bekreftet at flere har fått forelegg for snoking, men at det kun er betjenten som arbeidet i Vest politidistrikt som har nektet å vedta forelegget.

Sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, bekrefter overfor BA at saken kommer opp for retten i slutten av september.

Spørsmålet om hva som inngår i begrepet «tjenestemessig behov», vil trolig stå sentralt.

Enestående sak

Etter det BA kjenner til, er det første gang at et enkelt søk på en enkeltstående sak i politiet blir gjenstand for rettsbehandling. 

Politibetjenten som nå arbeider i et annet politidistrikt på Østlandet representeres av advokat Eva-Marie Stryker.

– Dette dreier seg om et enkelt søk, og uavhengig av hva som har skjedd, mener vi at dette ikke kvalifiserer til et grovt brudd på tjenestepliktene, sier Stryker til BA.

Det blir ikke påstått tap av stillingen, men betjenten risikerer en høyere bot på 3000 kroner og saksomkostninger dersom han taper saken i retten.

Artikkeltags