Brannen som har herjet i skogen ved Tomb førte til evakuering av flere husstander i Bossumdalen i Onsøy. Store områder ble berørt av brannen mandag.

TIPS OSS: internett@f-b.no eller som MMS med tekst FBFOTO til 1932!

SE BILDER: Bilder fra brannene i distriktet

Les også: – Ha respekt for utrykningskjøretøy

På vei mot Kihl

Etter åp ha brukt flere timer på å skaffe seg oversikt ble brannen lokalisert til å være nord for Havrebingen og sør for Storemyr.

– Fronten på brannen er på cirka 1,2 kilometer. Det brenner godt, og vi har for øyeblikket ikke kontroll på brannen, sier politioverbetjent Kai Andersen til f-b.no ved 17-tiden.

Det blåser godt i området, og brannen ser ikke ut til å stoppe med det første.
– Nå ser det ut til at brannen har retning mot Kilh, som ligger på grensen mellom Onsøy og Råde. Det er et bebodd område, og vi vurderer nå fortløpende å evakuere også dette området, opplyser Andersen.
Oppdering: Retningen har snudd noe, men er nå på vei mot Hissingby der flere nå evakueres.

Slokningsmannskapene har assistanse fra tre helikoptre, og alle tilgjengelige brannmannskaper fra Fredrikstad, Moss og Hvaler er ute.
– I tillegg hjelper Sivilforsvaret og lokale bønder til i slokningsarbeidet, sier Andersen, som ikke utelukker enda flere i aksjon dersom brannen snart ikke kommer under kontroll.

Evakuering pågår

Et par timer tidligere vurderte brannmannskapene som var ute i Bossum-området fortløpende behovet for evakuering av beboerne i det aktuelle området.
– Karene våre drar rundt fra gård til gård i området i forbindelse med evakueringen, sa brannsjef Leif Andersen i halv fire-tiden.

– Vi forsøker å få folk og dyr vekk fra Bossumdalen , opplyser operasjonsleder Sigrun Mørkeseth ved Østfold politidistrikt i en kort melding til f-b.no.
– Jeg har ikke mer opplysninger nå, det er svært hektisk her, sier hun litt før klokken 15.

Hektisk er det også hos brannvesenet i Fredrikstad, som har fått assistanse fra kollegaer fra Hvaler.
– Vår største utfordring nå er å skaffe et godt oversiktsbilde over situasjonen. Vi har ingen god oversikt i øyeblikket, sier brannsjef Leif Johansen til f-b.no.

Les også: Gressbrann på Langøya i natt

Les også: Brann ved skole på Kråkerøy

– Vinden forverrer situasjonen

Det blåser godt i det aktuelle området, noe som vanskeliggjør slokningsarbeidet.

– Vinden er selvsagt ugunstig. Det forverrer situasjonen, innrømmer underbrannmester Roy Viken overfor f-b.no.

Værmeldingen melder minst lett bris i området ut dagen - meterologisk institutt melder via yr.no opptil liten kuling på 12 m/s, og imorgen stiv kuling.

Ble oppdaget av elever

Det var like etter klokken 11.20 at ble det meldt om skogbrann på Tomb i Råde. Brannen ble oppdaget av elever og ansatte ved skolen. Det skal være svært tørt i området, og det er også meldt om god vind.

Brannen skal ha oppstått ved Skytebanen ved Tomb Landbruksskole og det skal være stor røykutvikling der ute, sier operasjonsleder ved alarmsentralen Brann Øst.

TIPS OSS: internett@f-b.no eller som MMS med tekst FBFOTO til 1932!

SE BILDER: Bilder fra brannene i distriktet