Veien åpnet igjen etter sju timer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

SISTE: Like etter klokken 20.00 blir det meldt at veien som har vært stengt på grunn av vann på Vesterøy igjen er åpen for trafikk. Grøfter har blitt gravd opp og vannet er i ferd med å bli ledet bort. Det meldes om stort kaos av biler som tidligere på kvelden har parkert og forlatt på stedet.

DEL

Det var like etter klokken 14.00 meldingen kom om at Lonøyveien på Vesterøy var oversvømt av store vannmasser:

Fylkesveien ved Langekil på Vesterøy er fylt med vann. Flere biler har blitt stående fast i vannet, som skal være 60-70 centimeter på det høyeste. Veien vil trolig være stengt over natten.

Klokken 19.00 kan leder av samfunnsikkerhet og beredskap, Jan Richard Aspheim bekrefte at det jobbes for fullt på stedet med å frakte personbiler over vannmassene som stenger veien. Det tar lang tid, men vi får se hvor lenge vi holder på.

Personbiler ble fraktet med hjelp av en redningsbil fra SOS Nedre Glomma.

Aspheim kan bekrefte at liv og helse samt er i varetatt siden det går å kjøre lastebiler over vannmassene. Det er de samme nødnummerne som vanlig som gjelder, sier Aspeim.

Denne meldingen la Hvaler kommune ut på sine Facebooksider søndag kveld:
"Langekil: Status klokken 18.50 er at veien er stengt på grunn av store vannmengder og at det ikke er sannsynlig at den åpner før i morgen. Er det fare for liv eller helse, kan brannvesen eller redningsskøyte bistå."

Venter på oppholdsvær

Klokken 17.40 forteller Heidi Bjørnstad i Statens Vegvesen at de nå venter på at regnet skal gi seg.

- Vi har prøvd å skyfle vannet unna med en hjullaster - uten at dette har gitt noe godt resultat. Vannet siger bare tilbake igjen, forteller Bjørnstad.

- Vi har gitt beskjed til politi og helse om problemet med veien. Våre mannsker er på stedet ved jevne mellomrom for å se om det er noe de kan få gjort, men med så mye vann og mørket som nå har kommet - er vi trolig nødt  til å vente til regnet gir seg.

Det meldes hjemmehjelperene får hjelp til å forsere vannmasstene av Jakob Holter og han traktoer.

Veien sperret

Ved 16.10-tiden FB-journalist Elisabeth Skovly, som er på stedet, fortelle at nok en bil står fast i vannet, mens en annen bil sto fast i vannet tidligere i ettermiddag. Hun anslår dybden der vannet står på sitt høyeste til å være 60-70 centimeter.

– Bare mens jeg har stått her, har det vært tre biler som har kjørt seg fast i vannet. To av dem måtte ha bergingsbil for å komme seg opp, sier Skovly ved 16.30-tiden.

Det var ved 14-tiden Skovly kom kjørende til til Langekil på Vesterøy – og måtte konstatere at det da var så mye vann på fylkesveien at biler ikke kan kjøre over.

– Nå er det så mye vann her at vi ikke tør å kjøre over. Så langt er det ingen fra kommune eller andre her til å ordne dette, sa hun da.

Lange køer

– Det er kø og mange biler på hver side av vannet som ikke kommer over, fortsatte hun. Ved 16.30-tiden anslår hun at det står minst 15 biler i kø på den ene siden, samtidig som mange bilister har valgt å snu.

– Dette er hovedveien ut til Hauge, Utgårdskilen, Papper, Papperhavn, Barm og Stormusfjellet. Det finnes ikke noen alternativ vei til dette, sier hun.

Leif Erik Holter, maskinfører i Martin J Holter AS, var søndag ettermiddag på plass på  oppdrag fra veimyndigheten for å se om han kunne hjelpe folk over.

– Det er et tett rør under veien, men problemet er ikke røret, men jordene. Det er ikke noen diker igjen der – det er altfor grunt, sa Holter til Skovly ved 16.15-tiden. Han trodde da ikke at det var stort å gjøre med saken, og var  i gang med å kjøre traktoren fort gjennom vannmassene i håp om at noen biler kunne følge etter i bølgen etter traktoren.

– Så kan vi kanskje få over noen bilister, sier Holter. Akkurat da FB snakket med ham, ble for øvrig veien sperret av den siste bilen som hadde kjørt seg fast.

Daniel Olsen i Hvaler kommune sa tidligere i ettermiddag til FB at de ikke får gjort noe med veien ved Langekil.

– Nei, det e Statens vegvesen som har ansvaret her. Vi tar oss av kommunale veier, og etter hva jeg vet så skal det ikke være noen kommunale veier som er oversvømt, sier Olsen som videre forteller at regnmengdene som nå kommer er det vanskelig å håndtere.

– Bakken er mettet og det flyter over mange steder. Det er veldig vanskelig å gjøre noe med det. Enkelte steder må bare naturen ordne opp selv, mener han.

Ved 15.45-tiden er det en bil som har blitt "fanget" da den prøvde å passere vannmassene.

Ved 15.45-tiden er det en bil som har blitt "fanget" da den prøvde å passere vannmassene. Foto:

– Vi er på saken

Statens vegvesen kan bekrefte at det er vanskelig å håndtere mengdene som nå kommer.

– Vi er klar over problemet ved Langekil og entreprenør er varslet. Hvor lang tid det vil ta å fikse vet jeg dessverre ikke, sier Hilde Bjørnstad ved veitrafikksentralen.

Hun forteller videre at det er overvann flere steder på Hvaler.

– Når det kommer så mye vann som nå er det nesten umulig å holde unna. På Hvaler er det flere steder som sliter med overvann, men det er nok ikke så mange steder som er stengt, sier hun.

– Hva er problemet ved Langekil?

– Det vet vi ikke, men det er nok snakk om tett kum eller lingende. Entreprenør er som sagt varslet og vil sjekke dette så raskt som mulig og deretter skaffe til veie det som trengs for å løse dette, sier hun.

Vann i kjellere

Regnet skaper problemer flere steder i distriktet og i følge vaktsjef Atle Rønning ved Brann Øst forteller at de har fullt opp med kjellere som er fylt med vann.

– Vi har pumper vi kjører ut med. For tiden har vi satt opp en køordning da det er mange som har fått vann i kjelleren. Vi ber om at publikum er tålmodige. I Fredrikstad er det vel fem, seks tilfeller. Akkurat nå er vi i Lilsebyveien, forteller han.

Artikkeltags