En mild helg i Fredrikstad – og antydninger om at det kan bli 20 grader på mandag

NYT HELGEN! Helgen blir uvanlig varm i Fredrikstad og lørdag byr trolig på en solfylt oktoberdag.

NYT HELGEN! Helgen blir uvanlig varm i Fredrikstad og lørdag byr trolig på en solfylt oktoberdag. Foto:

Det blir ikke mye som minner om en vanlig helg i oktober i Fredrikstad-distriktet i helgen – eller på mandag. Det sørger milde vinder fra sør for. – Får vi 20 grader mandag? spør Meteorologene på twitter.

DEL

– Hovedbudskapet er at det blir mildt. Vi får litt gratis varme fra sørlige breddegrader, så det blir mildt for årstiden, sier meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt.

Sol og mild temperatur

Han forteller at både lørdag og søndag vil bli preget av mild luft fra sør og sørvest, og vil by på dagtemperaturer på mellom 12 og 14 grader. Som om ikke det var nok, vil vi også få en god del glimt av solen – spesielt på lørdag.

– Det blir opphold på lørdag og delvis sol. Det blir en del høye skytyper, men det vil væremulig å se solen gjennom skydekket en del av tiden. Søndag blir litt gråere og det kan komme inn litt regn på ettermiddagen eller kvelden. Men det ser veldig lite ut og mest sannsynlig blir det opphold eller nesten opphold hele søndag, sier Alsvik Walløe.

Vi må imidlertid regne med litt vind i helgen.

– Det blir en merkbar vind fra sørvest – med frisk bris på 10–12 meter per sekund når vi kommer ut i skjærgården.

Mandag blir det trolig enda mildere med temperaturer på nærmere 15 grader. Og mer sol.

– Det ser ut som det klarner opp og blir enda en grad mildere og mer sol på mandag, sier Alsvik Walløe. Fredag ettermiddag gikk kollegene hans enda lengre på twitter:

– Får vi 20 grader? spør Meteorologene på twitter – sammen med hasjtagen #indiansummer.

Langt over normalen

– Hvor vanlige er disse temperaturene i oktober?

– Det er iallfall fire-fem grader over normalen. Døgnsnittet i Fredrikstad ligger på rundt 7,5 grader i midten av oktober, sier han.

Nå hører det med til varselet at sjansen for regn øker litt fra tirsdag og utover.

– Det blir også litt mindre mildt. Temperaturene vil falle noe, sier Alsvik Walløe.

– Er det frostnetter i sikte til uka?

– Det ser ikke slik ut. Det kan kanskje gå ned mot fem grader natt til tirsdag, for eksempel, hvis det er lite skyer da. Men det er fortsatt ganske mildt og vi ser ikke frostnetter i prognosene kommende uke.

Artikkeltags