Advarer mot kraftig regn og mulighet for oversvømmelser

KAN BLI VÅTT: Dersom det varslede, lokale regnet treffer Fredrikstad på lørdag, kan vi vente oss store regnmengder på kort tid.

KAN BLI VÅTT: Dersom det varslede, lokale regnet treffer Fredrikstad på lørdag, kan vi vente oss store regnmengder på kort tid. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag er det fare for lokale regnbyger så kraftige at det fort kan falle 20–30 millimeter på en time. Om regnbygene treffer Fredrikstad, er uvisst.

DEL

«Lørdag lokalt kraftige regn- og tordenbyger. Det er fare for lokale oversvømmelser, jordskred og overvann i tettbygde områder der bygene treffer» lyder meldingen fra Meteorologisk institutt fredag ettermiddag. Varselet er gått ut til Østfold og fem andre fylker på Østlandet.

– Ikke usannsynlig

Dersom bygene treffer Fredrikstad kan vi vente oss følgende:

– Det er jo byger det er snakk om, så det er vanskelig å anslå hvor stor mengde som kommer. Men treffer det Fredrikstad med en skikkelig stor byge, kan det fort komme i overkant av 20–30 millimeter på en time. Det er ikke usannsynlig. Men dette kommer altså ikke til å skje alle steder, sier meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

Les også: Godværet er over for denne gang – nå blir det kaldere og regn

Hun opplyser at frontene som vil skape dette sommerværet kommer inn natt til lørdag.

Bykjernen mer utsatt

– Først blir det kontinuerlig regn. På formiddagen i morgen ser det ut som om det sprekker opp litt i etterkant av denne fronten. Da kan de kraftige bygene bli dannet. De får også litt hjelp av solen, sier Moxnes, som mener at de kraftige bygene mest sannsynlig vil innfinne seg utover dagen. I tillegg kan det bygge seg opp kraftige tordenbyger.

Hvor store skader vi kan regne med som følge av det kraftige regnværet, avhenger av nøyaktig hvor det inntreffer.

Les også: Her blir de iskalde Fredrikstad-speiderne reddet ned fra fjellet

– Hvis regnbygene treffer på steder med god avrenning utenfor tettbygde strøk, er det større sannsynlighet for at det går bra enn om det treffer midt inni en bykjerne eller på steder hvor det er jordsmonn som er utsatt. Kommer det mye nedbør på kort tid her, kan vi få lokale oversvømmelser, overvann og jordskred, sier Moxnes.

Hvor stor sjanse for at bygene treffer Fredrikstad, tør hun ikke anta.

– Nei, da hadde jeg prøvd å spesifisere det bedre i varselet, sier hun.

To lyspunkter

Det er for øvrig et lite lyspunkt i helgevarselet fra Meteorologisk institutt.

– Søndag ser det ut til å bli oppholdsvær og perioder med sol. Det er jo en bedring, iallfall.

– Det kan vel hende at skogbrannvarselet er en saga blott i løpet av det neste døgnet, også?

– Vi får håpe at det kommer såpass med nedbør i løpet av natten, sier hun.

Det var onsdag Meteorologisk institutt gikk ut med varslet om skogbrannfare på grunn av det varme, tørre været den siste tiden. Torsdag innførte dessuten brannsjefen i Fredrikstad og Hvaler totalforbud mot all bruk av ild på grunn av skogbrannfaren.

Les også: Glem engangsgrillen – nå er det totalforbud i Fredrikstad og Hvaler

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.