– Fire politimenn la meg i jern foran øynene på henne. Aksjonen må ha påført henne traumer. Et ubegrunnet rykte fra min eks-kone og løse antagelser fra barnevernet lå bak, sier 51-åringen til Fredriksstad Blad.

Omsorgskamp

Politiaksjonen mot ham er foreløpig siste episode i en lang, og til nå mislykket kamp om hans omsorgsrett for datteren. Foreløpig har han tapt kamper mot barnevernet i to kommuner, og en rettssak i tingretten.

I høst kommer ankesaken opp for Borgarting lagmannsrett.

Etter samlivsbrudd med barnets mor, og etter råd fra barnevernet og samtale med politiet, flyktet den 51 år gamle barnefaren til krisesenteret i Fredrikstad, av frykt for at hans datter skulle tas ulovlig ut av landet.

Ankomsten til krisesenteret i Fredrikstad 5. mai ble dramatisk etter noen få dager.

11. mai påsto barnets mor at barnefaren var bevæpnet, og barnevernet henvendte seg til politiet med en bekymring om at 51-åringen var i besittelse av våpen, og at det var fare for at han ville ta både sitt eget og datterens liv.

Min datter skrek og skrek og ropte om hjelp

Lagt i jern

– Jeg sto på trappen utenfor og tok en røk. Min datter var sammen med meg. Uten forvarsel dukket to politibiler og fem polititjenestemenn opp. En politikvinne holdt min datter fast mens de fire andre la meg i jern. Min datter skrek og skrek og ropte om hjelp. Opplevelsen var helt forferdelig.

– Politiet gjennomsøkte bilen min og rommet mitt uten å finne verken våpen eller noe mistenkelig.

– Først 20 minutter senere ankom barnevernet. De tok med seg min datter. Jeg ble tatt med til politistasjonen. Der ble jeg forkynt det utrolige grunnlaget for aksjonen.

– Jeg forstår politiets aksjon i den forstand at de fikk dramatiske meldinger om at jeg var bevæpnet, men jeg forstår ikke den brutale fremgangsmåten, sier 51-åringen.

– Behandlingen jeg er utsatt for av barnevernet er hårreisende og sjokkerende, sier 51-åringen.

Første mann på senteret

Barnefaren er den aller første mannen som har fått plass på det nyopprettede krisesenteret for menn i Fredrikstad, som ble åpnet i april i 2011.

– Jeg har e-post-dokumentasjon på at min eks-kone planla å ta med seg datteren vår ulovlig til et annet land. Jeg varslet politiet og barnevernet om at dette kunne komme til å skje, hadde allerede sikret meg vår datters pass, og fikk plass sammen med henne på krisesenteret i Fredrikstad etter råd fra dem, forteller han.

Ingen fra barnevernet dukket opp på krisesenteret i dagene før politiaksjonen, på tross av fire henvendelser med ønsker om et møte, både fra 51-åringen og fra krisesenterets ledelse.

Påstander om våpen

– Det er helt forferdelig at noen kan tro på en slik historie, og at politiet kan aksjonere med makt uten å undersøke saken, ikke engang med ledelsen ved krisesenteret, sier 51-åringen.

– Jeg kan ikke kommentere den konkrete saken, men generelt vil jeg si at det er lett å kritisere politiet i ettertid, når man kjenner fasiten. Dersom grunnlaget for politiets aksjon var slik som beskrevet, har ikke politiet noe annet valg enn å aksjonere. Det sier Heidi L. Arneberg, leder for politiets Fellesoperative enhet.

Hemmelig aksjon

Barnevernet skriver i sin journal at politiet koordinerte aksjonen med krisesenteret. Denne påstanden tilbakevises:

– Vi visste ikke at politiet kom, og vi setter ikke særlig stor pris på fremgangsmåten, sier Anne Myhre, leder av krisesenteret.

– Vi har drevet krisesenter i mer enn 30 år, og har aldri opplevd noe lignende, sier Myhre.

Taust barnevern

Therese Eddie, fungerende leder i barnevernet i Fredrikstad, ønsker ikke å si noe om verken saken eller fremgangsmåten. Hun hevder at barnevernet har svart på alle 51-åringens henvendelser.

Jeg kan ikke kommentere saken

– Barnevernet fikk angivelig politiet til å aksjonere på grunnlag av et rykte om at barnefaren var bevæpnet, hvorfor undersøkte dere ikke dette med krisesenteret på forhånd?

– Jeg kan ikke kommentere saken.

– Synes du barnevernet burde vært til stede da politiet kom, har barnevernet opptrådt til barnets beste, burde krisesenterets ledelse vært informert og er det noe barnevernet burde gjort annerledes?

– Jeg kommer ikke til å kommentere noe av dette. Saken er avsluttet fra vår side, sier Therese Eddie.

Taus motpart

Heller ikke barnemorens advokat, Trond Olsen Næss, ønsker å kommentere 51-åringens fremstilling av saken.

– Vi har ingen kommentar, fordi det er en barnevernsak med taushetsbelagte opplysninger og fordi vi fremdeles er i en pågående rettsprosess, sier advokat Olsen Næss.