Gå til sidens hovedinnhold

Vannbåren kjærlighet ruster ikke

Artikkelen er over 9 år gammel

Høiax har tatt vare på varmtvannet i 85 år. Produksjon i Fredrikstad er lønnsomt og det er helt uaktuelt å flytte noe utenlands.

Bedriften på Lisleby produserer 50.000 varmtvannsberedere i året. Kunnskapen og håndverket har lang historie i Fredrikstad.
Derfor er driften svært lønnsom. De to siste årene har Høiax produsert gulltall for eierne, og suksessen fortsetter i år.

Selger for 180 millioner

– Vi selger varene og løsningene våre direkte til rørleggerne, utenom de store grossistene. Kunnskapen om løsningene våre er så viktig at vi har et kurssenter hos oss, sier daglig leder Thomas Buskoven.
2011-regnskapene viser 19 millioner kroner i resultat før skatt, av en årsomsetning på 168 millioner. 2010-tallene var enda litt bedre og i 2012 regner Buskoven med å nå 180 millioner kroner i salg.
Høiax er kjent for sine varmtvannsberedere gjennom alle år, men nå selger bedriften i tillegg løsninger for vannbåren varme og varmepumper. Fellesnevneren for det meste er vann. Varmt vann er næring og hele grunnlaget for Høiax og bedriftens utvikling.

Effektiv monteringsjobb

– Nå er omtrent halvparten av omsetningen vår andre løsninger enn varmtvannsberedere, forteller Buskoven.
Varmepumpeløsninger for bergvarme eller luft har blitt viktige, og stadig flere velger slike løsninger for å utnytte energien bedre og selvsagt spare på fyringsutgiftene.
– Vi har også gulvvarme og styringssystemer til dette. Vårt mål er å levere rørleggerne ferdige pakker som gjør monteringsjobben rask og effektiv, sier han.
Men fortsatt er varmtvannsberederen sentral hos Høiax. Rustfrie beredere, sveiset og tilpasset av avansert produksjonsutstyr på Lisleby. I 15.000 kvadratmeter lokaler produserer bedriften fortsatt alt i Fredrikstad.

Vil vokse på eksport

– Det er uaktuelt å produsere i utlandet. Så lenge vi klarer å utvikle riktige produkter og at vi er flinke til automatisering og effektivisering, holder vi oss på Lisleby, sier Buskoven.
Strategien ble lagt i 2005 og Høiax fortsetter på den samme kursen og utvikles videre. Nå investerer bedriften større summer i automatisering av sveiseprosessene, for å kunne produsere mer effektivt og fleksibelt.
Og i Buskovens glasskule, står det mer eksportsalg. Han leverer i dag i England og Skandinavia. Fremover satser han på flere markeder og vil øke eksportandelen til en fjerdedel av omsetningen.
Men rørleggerne i Norge vil fortsatt være viktigst for Høiax – 2.000 er i kunderegisteret.

Kommentarer til denne saken