Svein Roald Hansen (68) blir nest eldst på Stortinget

68: Svein Roald Hansen blir med sine 68 år den nest eldste representanten på det nye Stortinget etter høstens valg.

68: Svein Roald Hansen blir med sine 68 år den nest eldste representanten på det nye Stortinget etter høstens valg.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ap-veteran Svein Roald Hansen (68) fra Fredrikstad vil bli Stortingets nest eldste representant etter valget.

DEL

Det viser en analyse som den liberale tankesmien Civita har foretatt. Konklusjonen er at de eldste blir stadig svakere representert i nasjonalforsamlingen.

Ap topper aldersstatistikken

Bare to stortingsrepresentanter vil være i pensjonsalder ved starten av neste stortingsperiode: Arbeiderparti-politikerne Martin Kolberg (68) og Svein Roald Hansen (67), skriver Aftenposten. Prognosen er basert på en analyse Civita har gjort av den gjennomsnittlige stemmefordelingen i elleve landsdekkende meningsmålinger i juni.

Svein Roald Hansen har allerede sittet fire perioder – totalt 16 år – på Stortinget. Ved høstens valg er han Arbeiderpartiets tredjekandidat i Østfold, og basert på alle meningsmålinger så langt vil han sikre seg en femte periode. Fredrikstads tidligere ordfører vil med det sitte på Stortinget til han er 72 år.

Kun én av ti over 60 år

Bare én av ti – 11 prosent – av de kommende representantene vil være over 60 år, hvis analysen holder vann. Til sammenligning utgjør seniorene 22 prosent av totalbefolkningen, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Dagens eldstemann, Høyres Svein Flåtten (72), forsvinner ut til høsten. Han ble vraket av partiet til fordel for en yngre kandidat.

– Partidemokratiets veier er uransakelige. Jeg antar at alder kan ha hatt betydning for noen, sier Flåtten.

– Kun teoretisk tilnærming

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen (64) mener det største demokratiske problemet med det neste, tenkte Stortinget er at 82 prosent av de nye representantene har høyere utdanning. I resten av befolkningen ligger utdanningsnivået på 32 prosent.

– Det er mange som kun har en teoretisk tilnærming, som fratar dem muligheten til å delta ordentlig i de viktige debattene som hva vi vil med Norge i fremtiden, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken