I Fredrikstad bor nesten en tredjedel av Østfolds befolkning, men vi får bare én stortingsrepresentant

På Østfoldbenken vil vi nå få bare én Fredrikstad-politiker: Svein Roald Hansen (68, midten). Han får selskap av fra venstre, øverst Elise Bjørnebekk-Waagen (Sarpsborg), Tage Pettersen (Moss), Ingjerd Schou (Spydeberg), Stein Erik Lauvås (Marker), Ole André Myhrvold (Trøgstad), Freddy Øvstegård (Sarpsborg), Ulf Leirstein (Moss) og Erlend Wiborg (Moss).

På Østfoldbenken vil vi nå få bare én Fredrikstad-politiker: Svein Roald Hansen (68, midten). Han får selskap av fra venstre, øverst Elise Bjørnebekk-Waagen (Sarpsborg), Tage Pettersen (Moss), Ingjerd Schou (Spydeberg), Stein Erik Lauvås (Marker), Ole André Myhrvold (Trøgstad), Freddy Øvstegård (Sarpsborg), Ulf Leirstein (Moss) og Erlend Wiborg (Moss). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Moss får tre, Indre Østfold får tre, Sarpsborg får to, men Fredrikstad – fylkets største by – får bare én representant i det nye Stortinget. Han er i pensjonsalder.

DEL

– Vi kan konstatere at Fredrikstad har mindre innflytelse enn det folketallet skulle tilsi. Det tror jeg ikke er så lurt.

Det sier Kjell Arne Græsdal, leder i Fredrikstad Næringsforening.

For valgresultatet viser nå at Fredrikstad har mistet to representanter på Østfoldbenken. Både Bengt Morten Wenstøb (H) og Line Henriette Hjemdal (KrF) er nå ferdig på Stortinget.

Av 169 plasser på Stortinget får altså Norges 6. største by kun én representant – 68 år gamle Svein Roald Hansen fra Begby. Han blir den nest eldste representanten i det nye Stortinget.

Hilser lite hjem

Per 2016 var vi 289.867 innbyggere i Østfold, ifølge SSB. 78.967 av disse bor i Fredrikstad, noe som tilsier at 27 prosent av innbyggerne bor her. Til sammenligning bor det 32.182 i Moss, altså 11 prosent av Østfold-befolkningen, og de har fremdeles tre på Østfoldbenken: Tage Pettersen (H), Erlend Wiborg og Ulf Leirstein (begge Frp).

– Noen kandidater jobber mer for Østfold og byene sine enn andre. Det hjelper ikke Fredrikstad at representanten herfra ikke så ofte «hilser hjem» til Fredrikstad, sier Græsdal, men henvisning til Svein Roald Hansen, som i mange år har vært mest opptatt av utenrikspolitiske spørsmål.

Næringslivet bruker stortingspolitikerne aktivt når de skal jobbe for både flere arbeidsplasser og bedre vilkår for bedriftene.

– Det har mye å si hvor folk er fra. Bare se på kampen om de statlige arbeidsplassene. Arbeidsplasser trekkes til steder hvor ledere eller andre maktpersoner er fra, fordi de har mer kunnskap og innsikt i hverdagen der, sier Græsdal.

Mistet posisjonsflertall

Ikke bare har Fredrikstad mistet to kandidater. Fylket har også gått fra å ha et flertall kandidater i posisjon på borgerlig side, til å få et flertall representanter på rødgrønn side. Sarpingene Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) og Freddy Øvstegård (SV) tar på mange måter over for de to Fredrikstad-representantene som satt i posisjon: Wenstøb fra Høyre og Hjemdal fra KrF. I tillegg mistet Høyre en representant etter Senterpartiets brakvalg. Dermed er det nå fire som sitter i posisjon, mot fem i opposisjon.

– Dette gjør at vi får færre stemmer inn i regjeringslokalene og partiene som sitter på makten. Jeg må også understreke at vi i næringslivet mister mye ved at Hjemdal ikke fortsetter. Hun har vært mest tilgjengelig og mest relevant for oss. Hennes fartstid på 12 år er noe vi kommer til å savne i Østfold og Fredrikstad, sier Græsdal.

– Vi må klare oss selv, men det er vi vant med.

– Skulle hatt flere representanter

Fredrikstad-mannen Bjørnar Laabak (Frp), statssekretær for Jan Tore Sanner de siste månedene, er langt på vei enig med Græsdal i at vi burde hatt flere representanter fra Fredrikstad.

– Ja, jeg tenker at Nedre Glomma og Fredrikstad skulle hatt flere representanter. Det har jeg vært åpen på hele tiden. Men det er slik demokratiet fungerer, og det er partiene som nominerer kandidater, og de har en jobb med å finne representanter fra de ulike byene.

Men påpeker at vi ikke må glemme at Østfold er et lite fylke, rent geografisk.

– Det er viktig å huske at Østfoldbenken skal representere hele Østfold. Uansett hvilken by de er fra. Jeg tror den nye Østfoldbenken bør sitte mye nærmere hverandre i tiden fremover for å få til noe. Så tror jeg vi i Østfold skal bli flinkere til å bruke politikerne mye, mye mer.

Tettere enn vi tror

Høyskolelektor Arve Negaard ser poenget med at næringslivet trenger lokale representanter på Løvebakken.

– Næringslivet trenger noen å henvende seg til, for de er avhengig av statlige reguleringer og tilrettelegging. Det ser vi for eksempel med den store satsingen på oppdrettsfisk. Så det å ha en stortingsrepresentant som har som dedikert oppgave å ivareta de lokale interessene er viktig, sier han.

– Men politikerne skal representere hele fylket. Om vi har den innstillingen at en fra Sarpsborg ikke kommer til å jobbe for Fredrikstad, ja, da har vi spent bein på oss selv. Og husk at det for eksempel arbeidspendler rundt 4.000 mellom Fredrikstad og Sarpsborg, så vi er tettere hverandre enn vi kanskje tror, sier Negaard.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken