Knallhard kamp om plassen mellom Ap-Siv og Frp-Erlend

KNALLHARD KAMP: Siv Henriette Jacobsen har nå rappet stortingsplassen fra Erlend Wiborg. Nå blir det en knallhard avslutning på valgkampen for de to.

KNALLHARD KAMP: Siv Henriette Jacobsen har nå rappet stortingsplassen fra Erlend Wiborg. Nå blir det en knallhard avslutning på valgkampen for de to. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

De må slåss om hver eneste stemme, Siv Henriette Jacobsen og Erlend Wiborg. Hun har nå rappet stortingsplassen fra ham, men han kan kjapt ta den tilbake.

DEL

Det viser en rykende fersk meningsmåling, utført av InFact på vegne av Fredriksstad Blad og de andre Amedia-avisene i fylket.

– Kampen står mellom oss to nå. Det blir spennende og tett; hver stemme teller, fastslår Aps Siv Henriette Jacobsen.

Se grafikk nederst i saken.

Tar ikke noe for gitt

Som i de to forrige målingene i juni og august får Ap også nå fire Østfold-mandater på Stortinget. Jacobsen er dermed inne som partiets fjerdekandidat fra fylket. Ap har nå 35,1 prosent oppslutning.

Frp har derimot mistet ett av sine to mandater i samtlige målinger. Det betyr at Erlend Wiborg er ute.

– Det er alltid gledelig med enhver måling som er positiv, sier Siv Henriette Jacobsen og tilføyer:

– Men jeg tar fortsatt ikke noe for gitt. Den eneste målingen som teller, er neste mandag. Jeg håper at dette tette løpet med Frps Erlend Wiborg gjør at vi klarer å mobilisere egne velgere til å stemme.

Les her hvordan skolevalgene gikk.

Han lar seg imidlertid ikke skremme. Ifølge Infacts ferske tall er det nemlig svært lite som skal til for at han får plassen og ikke hun.

Ap er det partiet som står nærmest å miste et mandat, med 891 stemmer. Frp står på sin side nærmest til å kapre et mandat. Her mangler bare 382 stemmer før Wiborg er inne.

Optimistisk Wiborg

– Vi skal dra dette i land, mener han.

– Vi har gjort en god valgkamp og går frem både nasjonalt og i fylket. Jeg har tro på dette, vi er i vinden.

Fakta

Meningsmålingen er utført av InFact Norge AS.

1.014 østfoldinger over 18 år er spurt.

Det er gjort automatiske telefonintervjuer.

Beregnet feilmargin på meningsmålingen er maksimalt pluss minus 3,1 prosent.

Målingen er gjort 5. september 2017.
 

Siden FBs første meningsmåling i år har Frp økt oppslutningen blant østfoldingene. Partiet har gått fra 11,7 prosent i juni via 13,1 i august til 14,8 i den siste som kom onsdag formiddag.

– Så jeg er strålende fornøyd! Politikere sier ofte at det er valget som avgjør, men vi er jo selvfølgelig opptatt av meningsmålingene også. De som sier noe annet, lyver, hevder Erlend Wiborg.

– Fremgangen nå gir meg derfor motivasjon. Det er nervepirrende, men jeg er jo et konkurransemenneske.

Frp går uansett tilbake på alle disse tre målingene sammenlignet med stortingsvalget i 2013. Da stemte 19,6 prosent av østfoldingene Frp. Partiet fikk to representanter på Stortinget; Ulf Leirstein og Erlend Wiborg.

– Aldri hatt et så spennende valg

– Både Høyre og Frp er svekket sett opp mot valget for fire år siden, selv om Frp øker nå, påpeker Infacts fagsjef, Knut Weberg.

– Men det står ikke i noe menneskes makt å si noe om hvordan det endelige utfallet blir for verken Frp eller Ap i Østfold. Jeg kan ikke huske at vi har hatt et så spennende og dynamisk valg som nå.

Østfold har ni mandater på Stortinget, men meningsmålingen fordeler bare åtte. Hvilket parti som får den niende plassen, utjevningsmandatet, avhenger av det endelige landsresultatet.

I tre stortingsvalg på rad har KrFs Line Henriette Holten Hjemdal fått utjevningsmandatet. Nå er det helt i det blå.

– Utjevningsmandatene favoriserer partier som nasjonalt kommer over sperregrensen, men som har problemer med å ta direktemandater i fylkene. KrF pleier å ta en del, men vi vet ikke hvordan dette blir i Østfold, forklarer Weberg.

Rødt har stor fremgang i den siste meningsmålingen for Østfold og ender på 4,1 prosent. Weberg presiserer at dette ikke er nok til å få noe mandat, men er likevel imponert:

– De gjør det like bra over hele landet, men spesielt godt her. De har imponerende vekst og et skikkelig oppsving. De kan kanskje få inn en fra Oslo, sier han.

Artikkeltags