Jonas Gahr Støre: – Vi skal være våkne for menn som faller utenfor

VALGKAMP: Jonas Gahr Støhre driver valgkamp i Østfold.

VALGKAMP: Jonas Gahr Støhre driver valgkamp i Østfold. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

På torget i Fredrikstad talte Jonas Gahr Støre mannens sak.

DEL

Jonas Gahr Støre er i Østfold på valgkampturné. Lørdag snakket han til Ap-velgere og mulige nye stemmer på Stortorvet i Fredrikstad. Der slo han like godt et slag for menn som faller utenfor i Norge.

– Vi har snakket en del om at vi skal være våkne for menn som faller utenfor samfunnet. Mange unge menn og gutter sliter mer enn de bør på statistikk for helse, skole, frafall og i arbeid, mener Jonas Gahr Støre.

Negativ utvikling for menn

For Støre hevder at stadig flere menn faller utenfor enn før i det moderne Norge.

– I 2013 var norske menn i aldersgruppen mellom 20 og 35 på topp i sysselsetting i Europa. Nå faller vi som en sten. Det er et urotegn, sier han.

– Faller en utenfor arbeidslivet i den alderen så er sjansen stor for at en ikke kommer inn igjen stor. Det er dårlig for individet, familien og samfunnet, forklarer han.

Vil satse på yrkesfagene

Støre mener at en satsing på yrkesfag i norsk skole kan bidra til å snu det han mener er en negativ utvikling for norske menn.

– Er det nødvendig å ta en mannskamp i årene som kommer?

– Vi skal ha et samfunn som gir plass til alle. Det er fortsatt behov for en kamp om likestilling. Det er bra for både menn og kvinner. Men vi ser at en del menn er i sårbare posisjoner. Menn ligger høyt på statistikk over rus, kriminalitet og psykiske problemer. Da skal et samfunn som vårt ta det på alvor.

– Er det lettere å tale kvinnens sak når det kommer til likestilling?

– Det er alltid et behov for likestilling. En god skole og opprustning av yrkesfagene fremfor store skattekutt er den viktigste strategien for at både menn og kvinner kommer gjennom og blir kvalifisert for arbeid, mener Jonas Gahr Støre.

Artikkeltags