Gå til sidens hovedinnhold

Alt du bør vite før du går til valglokalet for å stemme!

Artikkelen er over 3 år gammel

Må du ha med deg valgkortet – og kan du stemme i hvilket valglokale du vil? I denne saken gir vi deg svar på alt du må vite før du avlegger din stemme.

– Når er valglokalene åpne?

– Fra klokken 16 til 20 søndag og fra klokken 9 til 20 mandag.

– Kan man angre seg og stemme på nytt hvis man har forhåndsstemt?

– Ja, men den nye stemmen vil bli forkastet. Så det har ikke noe for seg.

– Kan man stemme hvor som helst i kommunen på de to valgdagene søndag og mandag?

– Ja, det kan man. Man trenger heller ikke ha med valgkortet; det holder med legitimasjon. Men det må være med bilde, det er et absolutt krav. Bankkort uten bilde er ikke gyldig, forklarer Trømborg.

Du må stemme alene

Når du kommer til valglokalet, må du først finne deg et ledig avlukke. Der ligger stemmesedlene fra de 16 partiene du kan velge mellom. Det er mulig å både stryke kandidater og flytte dem opp eller ned på listen ved å endre nummeret de står oppført med.

– Men det er bare tillatt å være én person i avlukket om gangen. Det hender at to går inn samtidig, for eksempel gifte par. Det er ikke lov.

– Hvorfor ikke?

– Det er hemmelig valg i Norge, noe som er et viktig demokratisk prinsipp i gjennomføringen av valget. Det er dypt forankret at valget skal være hemmelig, man skal ikke utsettes for press eller påvirkning. Man skal stemme det man selv vil.

Valgansvarlig i Fredrikstad kommune, Ingrid Trømborg, minner også om at stemmeseddelen må brettes riktig før du går ut av avlukket. Den oransje siden skal ut, slik at partinavnet ikke synes. Når du har vist frem gyldig legitimasjon, stemples seddelen.

Deretter kan du legge den i den forseglede urnen, og valget er gjort.

Valglokalene

I Hvaler kommune er de to valglokalene på Floren og Åttekanten skoler åpne fra klokken 15 til 20 både søndag og mandag.

I Råde er valglokalene lagt til Bøndernes Hus i Karlshus og Effata bedehus i Saltnes. Her åpner dørene klokken 15 søndag og stenger klokken 18. Mandag er det åpent fra klokken 9 til 21.

Dette er valglokalene i Fredrikstad:

Område Borge/Øst: Årum skole, Borge skole, Borgehallen, Begby skole, Torsnes skole, Sagabakken skole (flerbrukshallen).

Område Onsøy: Rød skole, Gressvikhallen, Vestbygda ungdomsskole, Bøndernes Hus på Haugerød.
Område Rolvsøy: Tidligere Rolvsøy rådhus, Nylende skole, Lisleby samfunnshus.

Område Kråkerøy: Rød skole, Lunde skole.

Område sentrum: Trara skole, Trosvik skole og Cicignon skole.

Dette er partiene du kan stemme på:

Høyre, Arbeiderpartiet, Frp, KrF, Venstre, SV, Miljøpartiet De grønne, Rødt, Senterpartiet, Helsepartiet, Alliansen, Demokratene i Norge, Liberalistene, Partiet De Kristne, Pensjonistpartiet og Kystpartiet.

Sikkerheten har aldri vært høyere ved et stortingsvalg enn nå.

Det er bestemt fra øverste hold, altså regjeringen ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet, at alle kommuner skal telle stemmene manuelt.

For å unngå hacking

– Hvorfor det?

– Man mener det er tryggere, med tanke på at datasystemer kan hackes, opplyser Ingrid Trømborg, valgansvarlig i Fredrikstad.

For Fredrikstads del kan det bety at rundt 45.000 stemmer skal telles for hånd, vel å merke dersom valgdeltagelsen blir høy. Det er 59.711 stemmeberettigede i kommunen. Over 10.000 personer har allerede forhåndsstemt.

– Hvor mange teller, og hvordan foregår det?

– Vi har 125 personer ute i valglokalene som foretar en manuell grovtelling der før stemmesedlene leveres til rådhuset, forteller Trømborg.

– De er kommuneansatte, studenter, skoleelever over 18 år og noen få politikere. Men en politiker som står på liste til det aktuelle valget, kan ikke telle stemmer eller ha oppgaver i valglokalet, tilføyer hun.

Urnene som stemmene ligger i, bevoktes av to personer når de transporteres med bil til rådhuset i sentrum. Der telles stemmene for andre gang, men da maskinelt.

Under kontroll av vektere

Godt valg!

 

Kommentarer til denne saken